Noaptea trecută a murit actrița Olga Tudorache (în vârstă de 88 de ani).

Olga Tudorache era internată la Spitalul Elias din Capitală din 9 octombrie, iar în 12 octombrie a fost transferată la Terapie Intensivă.

Olga Tudorache, doamna teatrului românesc, a îmbogățit lumea teatrului și a cinematografiei din România, interpretând magistral roluri între care se numără Vitoria Lipan din „Baltagul”, Beatrice din „Efectul razelor gamma asupra anemonelor”, de Paul Zindel, și mama lui Mihai Viteazul în filmul din 1970, dar și formând generații de actori, în anii în care a fost profesor universitar. 

Olga Tudorache s-a născut pe 11 octombrie 1929, în comuna Oituz din județul Bacău.

În anul 1951, a absolvit Institutul de Teatru și a intrat în echipa Teatrului Tineretului din București, unde a jucat pana în anul 1966, când instituția teatrala a fuzionat cu Teatrul Nottara. 

De atunci, actrița a jucat la Teatrul Mic, la Teatrul Foarte Mic și la Teatrul Național din București. În anul 1976, Olga Tudorache a devenit Conferențiar universitar la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, la catedra de actorie. 

În anul 1990, a devenit profesor și a pregătit actori până în anul 1997, retrăgându-se efectiv din învățamânt în anul 2000.

În anul 2001, Olga Tudorache a fost decorata de Presedintele Romaniei cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Mare Ofiter. În același an, i-a fost conferit titlul de „Doamna a Scenei Romanesti”, de Municipiul Bucuresti Sector 2, si titlul de „Cetatean de onoare”, de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. 

Intre alte premii pe care le-a primit actrita de-a lungul timpului se numara: premiul pentru cea mai buna interpretare a anului 1968, pentru „Baltagul”, premiul I pentru interpretare la Festivalul National de Teatru din anul 1969, premiul pentru cea mai buna interpretare feminina de la Colocviul despre arta comediei (1979), premiul special al juriului la Gala dramaturgiei romanesti actuale (1987), diploma de onoare la Festivalul de Dramaturgie Contemporana (1997) si Trofeul Festivalului National de Teatru „I.L. Caragiale” (2004).  

De asemenea, Olga Tudorache a primit trei premii de la Uniunea Teatrala din Romania (UNITER): premiul pentru intreaga activitate (1995), premiul pentru cea mai buna actrita, pentru rolul din spectacolul „Regina mama”, de Manlio Santanelli (1999), si diploma de popularitate (2002).

In cinematografie, Olga Tudorache a primit premiul Uniunii Cineastilor din Romania, pentru interpretarea rolului principal feminin din peliculele „Drumul cainilor” si „Tusea si junghiul” (1992), diploma „Opera Omnia”, acordata de Uniunea Cineastilor (1996), diploma „Artista de onoare a filmului romanesc” (2001) si Premiul de Excelenta, acordat de Centrul National al Cinematografiei (2002). 

In anul 2006, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC) i-a oferit Olgai Tudorache titlul de Doctor Honoris Causa, cu ocazia zilei universitatii. 

In acelasi an, actrita a fost decorata cu Ordinul national „Serviciul Credincios” in grad de Mare Cruce, de presedintele Romaniei din acel an, Traian Basescu.  

Olga Tudorache a fost casatorita cu actorul Cristea Avram, cu care are un fiu, Alexandru, care a devenit inginer si s-a stabilit in Statele Unite ale Americii.

Informația a fost anunțată pe Facebook de actorul Florin Călinescu și de medicul Monica Pop. 

„Romani, a murit OLGA TUDORACHE…! O ARTISTA cat pamantul asta! Profesoara mea, mama mea!”, a scris Calinescu.