Ieri, la Judecătoria Jönköping a început procesul celor doi minori care l-ar fi ucis în bătaie pe cerșetorul băcăuan, Gheorghe Hortolomei-Lupu, în orășelul Huskvarna.

Doar unul dintre ei a putut fi trimis în judecată, legea suedeză protejându-l pe cel mai mic, datorită vârstei. Din câte se pare, acesta a recunoscut că l-ar fi „abuzat” pe băcăuan, dar nu și omorul. 

Presa suedeză a alocat spații ample evenimentului. Jurnaliștii nordici sunt de părere că este important ca „românii și familia lui „Gică” să primească un răspuns”. Totodată, ei au fost extrem de interesați de impactul pe care tragicul eveniment îl are asupra societății românești.

Echipa de filmare suedeză de la TV4 care a venit la înmormântarea de la Caraclău, ne-a vizitat studioul și am dezbătut câteva ore bune subiectul și efectele tragediei asupra comunității băcăuane, din punct de vedere strict jurnalistic.

Discuțiile au cuprins și subiecte ca fondurile europene alocate României pentru eradicarea sărăciei și despre fenomenul migraționist la care Bacăul este numărul unu în țară.

 

În luna august, băcăuanul Gheorghe Hortolomei-Lupu, în vârstă de 48 de ani şi cunoscut de localnici ca Gică a fost găsit fără viaţă într-un parc din oraşul Huskvarna. Fusese bătut cu bestialitate de doi adolescenţi.

Aceştia erau cunoscuţi că îl hărţuiau pe român de mai multă vreme, aruncau în el cu pietre, pungi cu urină şi alte obiecte. L-au şi agresat de mai multe ori iar alţi prieteni filmau şi postau pe internet imaginile.