De la 1 septembrie, bolnavii de hepatita C nu mai trebuie să plece la Iași pentru a primi Tratamentul „free interferon”.

Spitalul Județean de Urgență Bacău a fost inclus în lista centrelor care poate asigura pacienților diagnosticați cu hepatită cronică de etiologie virală și ciroză hepatică această medicație inovativă introdusă și pe piața românească de câțiva ani.

 

În județul nostru a început și o campanie de screening pentru depistarea posibililor pacienți prin niște teste rapide de sânge, care se realizează de către medicii de familie.

Despre această campanie de informare, dar și despre importanța depistării posibililor pacienți și tratamentul free interferon s-a vorbit și ieri, într-o conferință de presă, organizată de Spitalul Județean de Urgență Bacău, prin conducerea acestuia – Adrian Popa (manager) și dr. Raluca Dinu (director medical), alături de dr. Luminița Popovici, medic primar șef al Secției de Gastroenterologie și dr. Dan Căptaru, de la Asociația pentru Dezvoltare Sustenabilă în Sănătate București.

Hepatita C este o boală transmisibilă pentru care nu există vaccin. Peste 70% dintre persoanele care suferă de Hepatita C nu prezintă simptome evidente.

Boala însă este tratabilă și vindecabilă. Anul trecut, 99,32% dintre pacienții tratați de infecție VHC (virusul hepatitic C) cu aceste tratamente free interferon s-au vindecat.

Hepatita virală C este cauzată de infecția VHC, care determină inflamația și lezarea ficatului. Virusul VHC se transmite prin sângele unei persoane infectate. Mai rar, se transmite  prin contact sexual neprotejat cu o persoană infectată sau de la mamă la făt.