Într-o conferință de presă ținută ieri la Palatul Parlamentului, deputatul USR Lucian Stanciu-Viziteu a acuzat liderii PSD-ALDE că mint atunci când afirmă că 6 milioane de români au fost ascultați de SRI.

El a anunțat că a cerut date oficiale de la toate parchetele din România, cu scopul realizarii unui studiu privind respectarea drepturilor si libertăților civile.

Din datele primite de la parchete, rezulta că „propaganda PSD a denigrat pe nedrept Ministerul Public, judecătorii și procurorii”, a declarat Stanciu-Viziteu, remarcând totodată că, „dacă datele ar fi fost corecte, cei din PSD ar fi trebuit să încerce să facă ceva pentru a regla lucrurile”, fiindcă ori Romania era „o dictatură în care o treime din populație era interceptată”, fie era „țara cu cea mai mare infracționalitate”.

Până ieri au răspuns 100 dintre cele 249 de parchete, inclusiv DNA și DIICOT, a precizat deputatul USR.

Conform datelor respective și făcând anumite medii, în perioada 2005-2015, numărul persoanelor vizate de mandate de supraveghere tehnică soluționate de procurori și aprobate de judecători a fost de 266.455 de persoane, adică un număr „de 22 de ori mai mic decât cifra mincinoasă propagata de PSD”.

Din aceste date preliminare reiese încă o „surpriza” pentru cei care „au acuzat DNA că ar abuza de această pârghie legala”.

„Nu DNA e principalul beneficiar, ci parchetele. Astfel, 188 de parchete au avut mandate care au afectat direct 102.000 persoane. Urmează DIICOT – care se ocupă de crima organizată, mafie, terorism – care a solicitat și au fost aprobate tot în jur de 102.000 (circa 40%) „, a spus deputatul băcăuan, subliniind că este vorba despre „numărul de persoane vizate de toate mandatele”, nu de mandate aprobate.

Stanciu-Viziteu a anunțat în conferința de presă că săptămâna viitoare va depune un proiect de lege prin care va cere completarea art. 79 al Legii 304, astfel încât în raportul anual al Ministerului Public să se adauge o anexă cu detalii referitoare la interceptări, astfel încât „orice cetățean să știe cum se folosesc aceste metode de investigare și niciun partid să nu mai poată păcăli cetățenii”.

Mai multe amănunte despre studiul realizat de deputatul băcăuan găsiți pe pagina sa de web lucianstanciuviziteu.ro.

Înregistrarea integrală a conferinței de presă: