luna-eclipse-644x362

Observatorul Astronomic „Victor Anestin” din Bacău organizează o sesiune de observații astronomice în noaptea de vineri 16 spre 17 septembrie 2016 pentru ei care vor să urmărească eclipsa de lună.

”În condițiile în care cerul va fi senin se vor face observații astronomice între orele 19:55 și 24:00 asupra eclipsei de Lună prin penumbră ce va avea loc vineri noapte, eclipsă care va fi vizibilă și din România”, se arată într-un comunicat al Complexului Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău.

Eclipsele de Lună se produc atunci când Soarele, Pământul și Luna se aliniază, Luna intrând astfel în umbra Pământului. Dacă Luna intră (parțial sau total) în conul de umbră a Pământului, ea se întunecă și capătă o nuanță roșiatică, atunci producându-se o eclipsă parțială sau totală de Lună. Dacă Luna intră doar în conul de penumbră a Pământului, întunecarea ei este mai puțin vizibilă, atunci producându-se o eclipsă de Lună prin penumbră.

Eclipsa din 16 septembrie va începe la ora 19:55, moment în care Luna va începe să intre în conul de penumbră a Pământului. Maximul eclipsei se va produce la ora 21:56, iar eclipsa se va sfârși la ora 23:54, când Luna va fi ieșită deja în totalitate din conul de penumbră a Pământului.