manolescu3Profesorul univ. dr. acad. Nicolae Manolescu a primit din partea Universității ”Vasile Alecsandri” din Bacău titlul de Doctor Honoris Causa.

Ceremonia de decernare a titlului a avut loc în această dimineață în Aula Universității, iar la ceremonie au fost prezenți profesori, studenți dar și invitați din mediul universitar.

Întrebat care este legătura pe care o are cu Bacăul, distinsul Academician a amintit de episodul Revoluției din decembrie 89, moment în care se afla chiar la Bacău, la o tipografie.

14859569_1226418914083065_1086291598_oNu este însă singura legătură. Contribuţia lui Nicolae Manolescu la viaţa intelectuală a Bacăului s-a concretizat prin participarea la manifestări literare și prin colaborările consistente şi de durată pe care le-a avut cu presa culturală locală. Astfel, în anii ʼ80 ai secolului trecut, a fost titularul unei cronici de idei la prestigioasa revistă „Ateneu”. 

O parte dintre cele 40 de cărți scrise de Nicolae Manolescu sunt repere de primă importanţă în bibliografiile de specialitate ale studenţilor filologi de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău.

manolescu2Totuși, chiar dacă Manolescu a primit astăzi titlul de ”Doctor Honoris Causa” din parte Universității ”Vasile Alecsandri” din Bacău, academicianul a recunoscut deschi că studenții băcăuani nu vor avea niciodată parte de un curs ținut de el pentru ei.

Nu, cu siguranță nu voi mai fi niciodată profesor. Din păcate, studenții băcăuani mă pot avea profesor doar într-o altă viață. Am aproape 80 de ani și 57 de ani pe cartea de muncă. Este suficient pentru mine. Titlul primit astă mă onorează însă foarte mult.