img_0489Președintele PMP Bacău, deputatul Valerian Vreme a declarat 12 octombrie 2016 „ziua când directorii de școli se pot elibera de sub influența politicului”.

Peste trei zile are loc concursul pentru directori de școli, un demers pe care Ministerul Educației nu l-a mai făcut de mai bine de opt ani.

„După 25 de ani, învățământul românesc are  șansa depolitizării! Școlile pot scăpa de presiunea politicului. Dascălii pot deveni directori fără proptelele politicienilor”, a declarat Vreme într-o conferință de presă susținută duminică.

În județul Bacău sunt scoase la concurs 173 de posturi de directori  și 69 de posturi de directori adjuncți de școli, licee, colegii naționale, potrivit datelor oficiale de la Inspectoratul Școlar Județean Bacău.

În urma evaluării dosarelor, au fost admise 258 de dosare, iar 14 concurenți au fost respinși.

Practic, la 242 de posturi sunt 258 de concurenți, numai că sunt unități de învățământ unde există mai mulți candidați și altele unde nu s-a înscris nimeni.

Vreme a susținut că are semnale că „mulți  profesori nu s-au înscris la concurs din teamă, se tem de repercursiunile pe care le-ar putea suferi dacă nu iau concursul, alții nu vor să se expună pentru că sunt convinși că partea de interviu va fi subiectivă, incorectă”.

La nivel național s-au înscris până la sfârșitul săptămânii 8870 de concurenți pe 9100 de posturi vacante.

Următorul concurs se va organiza, spune ministrul, peste patru ani.

Numai în județul Bacău, potrivit statisticilor oficiale, în anul 2011, au fost schimbați 45 de directori de școli, pentru ca, un an mai târziu, 88 de manageri de școli și 30 de adjuncți să fie înlocuiți din nou. Anul școlar 2014 a debutat cu noi conduceri în 50 de școli din județul Bacău, anul acesta s-a reluat ”procedura”.