28-nov-128-nov-5În contextul organizării alegerilor parlamentare din 11 decembrie, Ministerul Afacerilor Interne desfășoară, la nivel național, campania de informare cu privire la principalele prevederi legale referitoare la exercitarea dreptului de vot „Alege să fii corect!”.

Polițiști, jandarmi și pompieri din Județul Bacău au organizat mai multe acțiuni de informare a cetățenilor, ultima s-a desfășurat în zona Autogara Bacău.

Băcăuanii au primit materiale de informare, aflând pe această cale noțiuni de legislație electorală, care sunt faptele ilicite și pedepsele aplicabile.

28-nov-328-nov-2DE ȘTIUT

Am drept de vot?

Da, dacă ai 18 ani împliniți și nu ți-a fost interzisă exercitarea acestui drept prin hotărâre judecătorească definitivă.

Unde votez?

La secția de votare la care ești arondat sau, dacă te afli în alta localitate din județul de domiciliu, la orice secție de votare, pe lista suplimentară.

Cum pot vota?

Cu cartea de identitate, cu buletinul de identitate sau cu pașaportul diplomatic ori de serviciu.

Contravenții electorale

  • Continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia (10 decembrie ora 07.00) – se sancționează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei.
  • Sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediile secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un candidat sau o anumită listă de candidați- se sancționează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei.
  • Distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afișate sau a oricăror altor afișe ori anunțuri de propagandă electorală tipărite – se sancționează cu amenda de la 1.500 lei la 4.500 lei.

Infracțiuni electorale:

Oferirea sau darea de bani, bunuri sau de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat – se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și cu interzicerea exercitării unor drepturi.

Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales – se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani;

Utilizarea unei cărți de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals – se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani;

Fapta persoanei care votează prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător – se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani;

Mai multe informații utile pot fi accesate pe pagini campaniei http://www.mai.gov.ro/index-campanie.html de pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne.