Președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu a participat miercuri, 15 februarie 2017, la o întîlnire de lucru în cadrul proiectului Un altfel de sprijin pentru dezvoltarea zonelor rurale sărace băcăuane din Valea Zeletinului – promovarea învățării și consolidării limbii franceze în vederea dezvoltării comunitare, în contextul extinderii relațiilor de colaborare cu Franța”. Alături de partenerii francezi și de responsabilii de proiect din cadrul aparatului propriu al instituției, președintele a realizat calendarul complet al acțiunilor ce vor fi întreprinse în anul 2017 în acest proiect. Astfel, în luna aprilie, comunele implicate, respectiv Colonești, Motoșeni, Răchitoasa, Stănișești vor primi vizita unei delegații de 30 de persoane din localitatea Saint-Leu, reprezentanți ai Asociației ”Amitie Roumaine”, delegație ce va fi condusă de președintele Consiliului de Administrație, prof. Raluca Moulinier. Copiii, sub coordonarea profesorilor din școlile partenere vor fi implicați într-o suită de evenimente artistice, prezentate în limba franceză.


 

 

 

 

 

 

O altă activitate va fi deplasarea unui număr de copiii din cele patru localități, în Franța, în perioada vacanței de vară, urmând ca aceștia să fie găzduiți în familii franceze pentru o mai bună cunoaștere a limbii și culturii franceze.

În luna octombrie a acestui an va avea loc un schimb de experiență, profesori din comunele care implementează proiectul fiind așteptați în Saint- Leu, unde vor putea face schimb de bune-practici și aprofunda noi metode de predare interactivă a limbii franceze.

Apreciem foarte mult sprijinul pe care președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu și instituția pe care o reprezintă îl oferă ; este un suport extrem de necesar și este ”motorul” proiectului nostru”, a declarat președintele Raluca Moulinier în cadrul întâlnirii de miercuri. La rândul său, președintele Sorin Brașoveanu a subliniat faptul că ”mai avem încă multe de făcut, nu numai în cadrul acestui proiect ci și la nivelul implicării comunităților rurale în diverse proiecte. Unul dintre principalele obiective este să schimbăm mentalități și atitudini pentru că acestea sunt cele care, pe termen lung vor aduce schimbarea. Sunt însă optimist și cred că, în timp și prin eforturi comune vom reuși acest lucru. Vă asigur de tot sprijinul și doresc să permanentizăm această colaborare, între județul Bacău și Saint-Leu pentru că, până în momentul de față rezultatele muncii comune au fost foarte bune și ele trebuie dezvoltate și pe viitor”.

Proiectul a fost inițiat în anul 2015 de către Asociația Amitié Roumaine Saint –Leu (FR) împreună cu Județul Bacău, prin Consiliul Județean Bacău și se derulează în parteneriat cu primăriile și consiliile locale ale celor patru comune și cu Asociația Româno- Franceză St Leu-Izvorul Berheciului (RO).