La sfârșitul anului 2016, în județul Bacău, erau înmatriculate 132.456 de autoturisme, număr aproape dublu față de cel înregistrat în urmă cu 10 ani.

Dintre acestea 82.754 erau mai vechi de 12 ani, adică 62,5% din parcul auto băcăuan este din categoria „tigăi”, conform datelor Direcției Regim Permise și Înmatriculare a Vehiculelor.

La nivel național raportul este ceva mai mic, totuși, la un nivel extrem de ridicat. Astfel, din cele 5,47 milioane de autoturisme, 3.17 aveau o vechime mai mare de 12 ani.

Cele mai noi mașini se afla in București, unde doar 36% din autoturisme sunt mai vechi de 12 ani. Situația este explicabilă, atât datorita PIB-ului extrem de ridicat cât mai ales faptului că aici se află sediile societăților de leasing auto și sediile central ale companiilor de distribuție care dețin flote importante de autovehicule.

Dacă excludem capitala, județul cu cel mai nou parc auto ar fi Constanța, iar județul cu cel mai vechi parc auto este Mehedinți, acolo unde doar 1 din 4 mașini este mai nouă de 12 ani.

În Moldova, ieșenii și gălățenii au cele mai noi parcuri auto, urmate de Vrancea și Bacău, iar județele Botoșani și Suceava au cele mai multe rable, 71%.

Tendința este de creștere a numărului de mașini vechi, România devenind un adevarat cimitir de rable.