În acest sfârșit de săptămâna, locuitorii orașului Bacău s-au bucurat de un regal teatral, ce va mai continua pentru încă două zile, festivalul Bacău Fest Monodrame.

Vineri 21 aprilie, deschiderea oficială a festivalului s-a făcut în prezența directoarei Teatrului Municipal “Bacovia”, Eliza Noemi Judeu, a fostului director TMB Adrian Găzdaru, dar și a primarului Municipiului Bacău, domnul Cosmin Necula.

Ali Deac, actor al Teatrului Radu Stancă din Sibiu, a dat startul cu spectacolul 20 noiembrie, după Lars Noren, regia Eugen Jebeleanu. Un spectacol atent examinat de membrii juriului concursului de monodramă, și anume de Mentor Zymberaj, director al Festivalului Internațional de Monodramă MonoAkt din Kosovo, Miklos Bacs, actor, profesor, mentor al tinerelor generații de actori și Carmen Mihalache, jurnalist și critic de teatru.

Apoi publicul spectator a putut vedea un spectacol cu și în regia Luminiței Borta. Medeea, după Nina Mazur, al Teatrului Al. Davila, Pitești este “un spectacol despre durerile unei femei de vîrsta două, durerea cauzată de faptul că bărbatul s-a folosit întotdeauna de femei.”

Sfârșitul zilei a fost marcat de o Premieră marca TMB. Denise Ababei, actriță a Teatrului Municipal “Bacovia”, (s-)a jucat în spectacolul Știu că nu asta vrei să auzi, după Carmen Dominte, regia Irina Crăită-Mandră, un spectacol jucat în premieră pe scena Bacău Fest-Monodrame. Textul a fost nominalizat în cadrul Festivalului Monodramă organizat de către Teatrul Municipal “Bacovia” în anul 2015 și imaginează povestea maturizării unei adolescențe în perioadă ultimilor ani ai regimului comunist din România. Zilele bulversante ale revoluției din ’89 o surprind în momentul mult-așteptatei reîntâlniri cu tatăl ei.
 
Ziua a doua a debutat cu o serie de spectacole cu și pentru tineri susținute la Berăria Valhalla din Bacău. Spectacolele-lectură susținute de Anca Szilagy și Ștefania Micu, au fost precedate de interpretările lui CRISTINE HĂMBĂSEANU & ȘERBAN MELNIC, laureați IDFest 2016.

Spre seară publicul-spectator s-a mutat în Clubul Cultural Decebal pentru spectacolul lui EMIL BOROGHINĂ, Eugène Ionesco-Berenger, după Eugène Ionesco, regia Alina Hiristea, al Teatrului Național Craiova. Seara s-a terminat cu o reprezentație a spectacolului AMPHITRION 38, după Jean Giraudoux, în regia regizorului băcăuan Horia Suru, un spectacol al Teatrului Municipal Bacovia, Bacău.
 
Ziua a treia a debutat cu un spectacol lectură al unei piese ce a fost nominalizată la concursul de Dramaturgie-Monodramă, ediția a IV-a. Piesa „Crocodil” de Elise Wilk, a fost interpretată de actorul teatrului băcăuan, Dumitru Rusu la Berăria Valhalla.
Ziua a continuat cu o nouă reprezentatie a nominalizaților concursului, de această data de la Iași. ANDREEA DARIE a intrat în concurs cu spectacolul Două piese cu o femeie, după Franz Xaver Kroetz, regia Ion Mircioagă, Teatrul 7, Iași.

O prezență pe scena festivalului a fost și actorul ȘTEFAN HAGIMĂ, care a ținut să împărtășească publicului experiență sa de viață, într-o adevărată confesiune.
Recitalul Ursul, după Anton Pavlovici Cehov, regia Felix Alexa, spectacol aparținând Teatrului de Stat Constanța, a ridicat sala în picioare și a încheiat a treia zi de festival. O interpretare excepțională a actorilor Dana Dumitrescu, Marius Bodochi și Marian Adochiței, un decor semnat Carmencita Brojboiu, de care actorii s-au folosit la maximum și un “actor” cu patru picioare, mustăți și coadă care a creat deliciul publicului.

Ieri, programul a inceput cu un spectacol lectură al unui nominalizat la Concursul de Dramaturgie: „Mata Hari” de Crista Bilciu, cu Marlene Duduman. A urmat la ora 17.00 – concurs, la Hotel Decebal, IULIA VALENTINA VERDEȘ, Before breakfast, după Eugene O’Neill, regia Constantin Florescu, Teatrul Municipal Ariel, Râmnicu Vâlcea. De la ora 18.30, tot în concurs, la Pub Valhalla,  SIMONA CODREANU, Gări înlăcrimate: fragmente dintr-un vodevil inexistent după Anton Pavlovici Cehov, regia Nicoleta Dănilă, Proiect independent Târgu Mureș.
Seara dela ora 20.30, la Teatrul Bacovia a fost recitalul Ceraselei Iosifescu, cu Obsesii, scenariu de Claudiu Sfirschi – Lăudat după Margarita Karapanou, regia Yannis Paraskevopoulos, ARCUB, București
Festivalul continuă pentru încă 2 zile, culminând la data de 26 aprilie cu festivitatea de premiere. Programul celei de-a doua jumătăți a festivalului include:

 

MARȚI 25 aprilie – ziua a V-a

Ora 11.00 – Pub Valhalla – spectacol lectură al unui nominalizat la Concursul de Dramaturgie: „Din însemnările unui colecționar de nori” de Călin Ciobotari
Ora 17.00 – CONCURS – Pub Valhalla – ALEX BUESCU, Opiniile unui clovn, după Heinrich Böll, regia Anca Maria Colțeanu, Teatrul Luni, București
Ora 18.30 – CONCURS – Hotel Decebal – VALENTINA ZAHARIA, Venus și Adonis, după William Shakespeare, regia Ioana Petre, Teatrul Mignon, București.
Ora 20.30 – RECITAL – Teatrul Bacovia – The Sunset Limited, după Cormac McCarthy, regia Andreea și Andrei Grosu, UnTeatru, București cu Richard Bovnoczki şi Şerban Pavlu.
MIERCURI 26 aprilie – ziua a VI-a

Ora 11.00 – Pub Valhala – COLOCVIU DE TEATROLOGIE
Ora 18.00 – RECITAL – Hotel Decebal – Ada Lupu, Povestea păsării fără cuib, text laureat al concursului de Dramaturgie, ediția 2016 de Ada Lupu, regia Iris Spiridon, Teatrul National “Vasile Alecsandri”, Iași.
Ora 20.00 – RECITAL – Teatrul Bacovia – FLORIN PIERSIC JR., O mie de motive, după Duncan Macmillan, regia Horia Suru, Club Point, București.
Ora 21.30 – Sala Mare a TMB – FESTIVITATEA DE PREMIERE