Pădurea are un rol foarte important în păstrarea biodiversității și echilibrului pe glob. Ea contribuie la împrospătarea aerului, oferă adapost și hrană multor viețuitoare. Rădăcinile copacilor fixează solul, împiedicând alunecările de teren. Lemnul este o materie primă de mare valoare.

El este folosit în construcții, la fabricarea mobilei, a hârtiei, a instrumentelor muzicale. Tăierea necontrolată a pădurilor duce la modificarea climei și face natura mai săracă. A sădi un copac sau a plasa căsuțe pentru păsări sunt lucruri foarte simple pentru noi, dar importante pentru menținerea echilibrului ecologic. A nu distruge pădurile, a nu le defrișa masiv ne ajută la menținerea unei mediu mai curat și a unei vieți mai sănătoase. Există destule persoane și instituții, de la cei mai mici (care sunt și cei mai inventivi) și până la cei mai mari, care apelează la sensibilitatea și dragostea românului pentru natură.

Fie că este vorba de excursii în natură, de expoziții de desene și fotografii cu tematică sau de recitaluri de versuri, de întruniri, simpozioane și conferințe, Luna Pădurii nu trebuie să treacă neobservată. Mai mulți oameni pot fi mai bine informați cu privire la problemele de mediu și la acțiunile și evenimentele organizate pentru protejarea mediului. Însă amploarea unor astfel de manifestări nu este aceea pe care și-ar dori-o iubitorii de mediu. Nu există, nici la acest moment, o deschidere foarte largă față de criză mediului sau o dorință evidentă de sprijin pentru atenuarea daunelor produse componentelor de mediu.

În contextul derulării Lunii Pădurii – 15 martie – 15 aprilie 2017 şi pentru continuarea bunelor practici iniţiate de Ministerul Mediului privind organizarea de acţiuni de plantare de arbori, APM Bacău prin cei 24 voluntari, a participat ieri, 06 aprilie 2017, la o acţiune de plantare de puieţi de brad pe raza Ocolului Silvic Fântânele. Cei 200 de puieţi, împreuna cu uneltele, au fost asigurate de către reprezentanţii: ocolului silvic – dl șef de ocol Chiriac Jorj și al Direcției Silvice Bacău – Dl Szabo Alexandru. Pe o vreme parcă potrivită pentru viitorii copaci seculari, efortul comun al voluntarilor s-a concretizat într-o viitoare “mică pădure de brazi” care va asigură aerul şi resursele nu pentru noi ci pentru generaţiile viitoare.