Din cauza condițiile meteo deosebite din ultima perioadă, vânt puternic și zăpada abundentă, precipitațiile au depășit 20-25 litri pe metrul pătrat iar izolat, chiar 40 de litri pe metrul pătrat, s-au înregistrat un număr de avarii la liniile electrice aeriene de medie și joasă tensiune.

Au fost afectate în special elemente de izolație și conductoare electrice, precum și consolele de susținere ale acestora. Conform rapoartelor operative furnizate de reprezentanții Delgaz Grid (E-ON Moldova), la ora 13.00, în județul Bacău erau 23 de localități fără energie electrică. 17 linii electrice sunt afectate, 202 posturi de transformare sunt nealimentate și un număr de 19.145 consumatori nu au curent electric.

O parte dintre localități sunt nealimentate parțial, acestea fiind Moinești, Tîrgu Ocna, Buhuși, Dărmănești. Localitățile nealimentate total sunt Asău, Ghilăvești, Bolătău, Sascut, Pâncești, V. Seacă, Orbeni, Motoșeni, Oprișești, Ștefan Vodă, Dofteana, Racova, Gîrleni, Lespezi, Frumoasa, Schitu, Cîmpeni.

Echipele Delgaz Grid au intervenit încă din cursul nopții, pentru identificarea și remedierea avariilor apărute. Rețelele electrice aeriene de medie tensiune din mediul rural se află în general la mare distanţă de căile de acces, traversând zone în care deplasarea personalului şi echipamentelor se poate face fără mijloace auto, ceea ce măreşte durata de intervenţie faţă de condiţiile normale.

Totodată sunt necesare lucrări cu un volum mare de fasonare a copacilor înclinaţi de zăpadă pe conductoare sau în vecinătatea liniilor electrice aeriene. În acest moment, Delgaz Grid se află în teren cu 10 echipe ce lucrează pentru remedierea defecțiunilor.

La rândul lor, reprezentanții Direcției Silvice Bacău au luat măsuri imediate pentru asigurarea suportului tehnic la degajarea drumurilor publice de arbori sau resturi de material lemnos care împiedică circulația. De asemenea, se va interveni și în situația în care sunt afectate liniile electrice care traversează fondul forestier.

Situația este monitorizată în permanență de Comandamentul operativ instituit la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bacău.

Intervenții pe drumurile județene

Din cauza acelorași fenomene meteorologice deosebite din ultimele ore a fost activat comandamentul de deszăpezire instituit la nivelul Serviciului Public Județean de Drumuri Bacău.

S-a acționat cu utilaje specifice în zonele Buhuși-Runc, Buda-Poduri, spre Moinești iar pe DJ 252 au existat copaci căzuți sub greutatea zăpezii care au trebuit toaletați. În continuare utilajele sunt pregătite, se acționează unde este nevoie iar societățile prestatoare sunt gata de intervenție, inclusiv cu material antiderapant.

Vreme rea și lovit municipiul Bacău

Și Municipiul Bacău este sub avertizare ‘COD GALBEN’ de precipitații însemnate cantitativ, predominant sub formă de ninsoare, până vineri, 21 aprilie, ora 14.00, potrivit atenționării meteorologice emise de către Administrația Națională de Meteorologie.

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Bacău monitorizează permanent evoluția fenomenelor meteorologice, fiind dispuse măsurile aferente intervenţiei pentru îndepărtarea zăpezii de pe partea carosabilă şi trotuare sau a copacilor căzuţi ori doar cu crengi rupte.

Cei 115 angajaţi din cadrul Direcţiei de Servicii Publice a Municipiului Bacău, intervin pentru degajarea trotuarelor de zăpadă. Pe arterele rutiere principalele s-a intervenit în dimineaţa zilei de joi, 20 aprilie, cu utilajele din dotare pentru îndepărtarea stratului superficial de zăpadă.

Contractele de deszăpezire sunt în vigoare, în Municipiul Bacău, firmele care au contractat servicii de deszăpezire pentru sezonul rece 2016-2017 fiind înştiinţate pentru a interveni în cazul depunerii unui strat de zăpadă consistent. Se va utiliza doar clorura de calciu ca produs antiderapant.

Până la această oră, precipitaţiile sub formă de ninsoare au afectat cel mai puternic arborii. Două echipe de lucrători ai Direcţiei de Servicii Publice asigură permanenţa, în schimburi, mai multe sesizări legate de copaci rupţi fiind primite din partea cetăţenilor. S-a intervenit în acest sens pe străzile: Stadionului, Logofăt-Tăutu, Nufărului şi Violetelor.