Centrul Regional Bacău al Asociației Partida Romilor Pro-Europa (APRPE) a sărbătorit Ziua Internațională a Romilor (8 aprilie) printr-o manifestare care implicat sute de oaspeți sosiți din județele Moldovei.

Conducerea centrală a Asociației Partida Romilor Pro-Europa a fost reprezentată de Andrei Ionescu, consultant pe probleme regionale al președintelui APRPE.

Acțiunea a avut drept scop promovarea minorității rome din Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea, sucursalele din aceste județe fiind arondate Centrului Regional Bacău.

Evenimentul a început dimineață cu întâmpinarea invitaților și a continuat, la ora 12, cu „Ceremonia Râului”, momentul cel mai emoționant al Zilei Internaționale a Romilor.

Din partea autorităților județene a participat vicepreședintele Consiliului Județean Bacău, Marius Gabriel Gheorghiță.

Tinerii romi, oaspeți și gazde, s-au întâlnit în zona Podului Șerbănești și au lansat, în apele Bistriței, flori și lumânări în memoria strămoșilor care și-au început, cu o mie de ani în urmă, drumul către Europa, apoi către cele două Americi.

După finalizarea ceremoniei, romii s-au reunit în sala de conferințe a EMD Bacău, unde au discutat despre importanța zilei de 8 aprilie și despre lansarea Centrului Regional Bacău a APRPE, înființat în această primăvară.

„Am decernat diplome liderilor care sunt de foarte mult timp în mișcare, tinerilor talentați de la Conservator și altor tineri absolvenți de studii superioare, tineri care au continuat să promoveze educația și care sunt în mișcarea Partidei Romilor”, a explicat Paustin Bălan, președintele APRPE Bacău și coordonator al Centrului Regional.

Diplomele de merit s-au acordat pentru implicare și aportul la Strategia de îmbunătățire a situației romilor din județ.

„Evenimentul organizat sâmbătă reprezintă un bun prilej de a evidenția și în spațiul public adevăratele valori ale romilor”, a mai declarat Paustin Bălan.

„Ziua de 8 aprilie reprezintă cea mai importantă sărbătoare a romilor de pretutindeni. De asemenea, întâlnirea cu autoritățile constituie o ocazie de a semnala problemele romilor din județul Bacău, probleme legate în principal de accesul lor la serviciile publice”, a explicat liderul Partidei Romilor.

Despre marcarea acestei zile s-a discutat la primul congres internațional al romilor, care a avut loc în 1971, la Londra. La Congresul Mondial al Romilor din aprilie 1990, Comisia Lingvistică a Uniunii Internaționale a Romilor a oficializat alfabetul standardizat al limbii romani, decizia fiind semnată de 17 specialiști în domeniu, în prezența unui observator al UNESCO. Pe 8 aprilie 2002, romii au sărbătorit 1.000 de ani de la atestarea lor în Europa.