Liberalii băcăuani au aniversat 142 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal, la statuia lui Mircea Cancicov, fost ministru de finanțe al României în mai multe guverne, între anii 1936-1939, membru de onoare al Academiei Române.
Cei prezenți au depus o coroană de flori și au ținut un moment de reculegere, în semn de respect față de înaintași. Vilică Munteanu, fostul director al Arhivelor Statului din Bacău, împreună cu Ion Ciută, reputat profesor de istorie, au evocat personalitatea marelui om politic băcăuan, mort în penitenciarul de la Râmnicu Sărat.
”Este important să nu uităm că România Mare, România modernă a fost creată și de liberali, de acei oameni cu viziune care au pus interesul public, național, înaintea celor personale și care au simțit momentele istorice prin care a trecut țara. Bacăul, în mod special, s-a dezvoltat sub administrații liberale, atât înainte de 1945, dar și după 1989”, a spus deputatul Ionel Palăr, președintele organizației județene a PNL.
Puțini mai știu astăzi că Bacăul a fost primul oraș din România în care au fost construite trotuare din bazalt, la sfârșitul secolului al XIX-lea, dar și orașul în care, tot la sfârșitul secolului al XIX-lea, s-a introdus iluminatul public. În acea perioadă, tot sub administrația unor primari liberali, au fost construite Palatul Administrativ (acum sediul Prefecturii Bacău), clădirea Băncii Naționale, Gimnaziul Principele ”Ferdinand I”, actuala Casă de Asigurări de Sănătate, sau clădirea Oficiului Poștal nr. 1, construcții ce pot fi admirate și în zilele noastre. Cel mai longeviv primar al orașului Bacău a fost liberalul Leon Sakellary, care a condus orașul vreme de șase mandate, iar la inițiativa ministrului liberal Mircea Cancicov, s-a construit actualul parc al orașului.