Campania “Vaccinarea salvează vieţi” a ajuns duminică şi la Bacău, continuându-şi misiunea de informare şi educare în ce priveşte imunizarea prin vaccinare.

Îniţiată de către Asociaţia Pro Imunizare împreună cu Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Societatea Română de Microbiologie şi beneficiind de sprijinul Primăriei şi al Direcţiei de Sănătate Publică Bacău, campania şi-a propus să informeze corect folosind dovezi ştiinţifice şi expertiza medicilor, răspunzând astfel celor care au încă un semn de întrebare în privinţa vaccinării. Imunizarea activă, prin vaccinare, rămâne cea mai eficientă metodă de prevenţie a unor boli infecţioase grave.

Autoritatile  publice băcăuane împreuna cu reprezentații Direcției de Sănătate Publică și inițiatorii campaniei au formulat o opinie comună în ceea ce privește nevoia de informare corectă, bazată pe dovezi medicale. 

„Cred în raționamentul medicinei moderne, acela de profilaxie, pentru ca este mai usor sa previi decat sa tratezi. Fac parte dintr-o categorie de parinti care crede in vaccinare si vaccinuri.  Daca vrem sa avem o societate sanatoasa trebuie sa  incepem sa ne informam corect si sa avem incredere in specialisti,” a declarat Cosmin Necula, Primarul Municipiului Bacau.

„La nivelul judetului Bacau, ca in fiecare an, am celebrat de curand  Saptamana Europeana a Vaccinarii si am transmis prin toate canalele de informare mesajul „Vaccinarea protejeaza sanatatea in fiecare etapa a vietii”. Imunizarea presupune sanatate si conduce la comunitati sanatoase,” a declarat Dr. Mihaela Arim, Director Executiv, Direcţia de Sănătate Publică Bacău.

„Acoperirea vaccinala este una buna in judetul Bacau, intre 80% si 90%, cu mici diferente intre urban si rural, iar acest lucru a reusit sa ne ofere protectie mai ales acum, in plina epidemie de rujeola. La nivelul judetului, la copiii de peste cinci ani si chiar mai mari, refuzul parintilor este pe primul loc intre motivele de nevaccinare, urmat de contraindicatiile medicale si neprezentarea,”  a declarat Dr. Anca Dancau, Sef Compartiment Supraveghere si Control Boli Transmisibile, Directia de Sanatate Publica Bacau.

„Populatia refuza cu mare usurinta vaccinarea. Medicii de familie  informeaza constat despre beneficiile vaccinarii si riscurile ce pot aparea in absenta ei. La nivel national, exista resurse de informare corecte si complete ce pot fi accesate, ” a declarat Dr. Anca Deleanu, Presedinte, Societatea Natională de Medicina Familiei, Filiala Iasi.

„Medicii se vaccineaza. Este un adevar si o practica constanta in Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. Acesti specialisti sunt in masura sa informeze despre procesul de vaccinare si vaccinuri. Spun asta pentru ca sursele de informare sunt extrem de importante. Asa cum alegem cea mai buna gradinita pentru copil trebuie sa alegem corect si pentru sanatatea lui, ” a declarat Dr. Ioana Dinu, Director Medical, Spitalul Judetean de Urgenta Bacau.

„Cei care se opun vaccinarii copiilor lor nu detin informatii corecte. Curentul antivaccinist ar trebui sa se uite cu atentie in istorie si sa studieze evolutia epidemiilor ce au facut ravagii. Deficientele in aprovizionarea cu vaccin sunt stiute, insa recomandarea de vaccinare ramane una ferma. O parte dintre motivele pentru care parintii au refuzat vaccinarea ROR si pe care le-am identificat in practica de zi cu zi sunt cele religioase si informarea gresita de pe internet, ” a declarat Dr. Marilena Caliman, SNMF Bacau.

Din cauza vremii nefavorabile evenimentul „Impreuna crestem obiceiuri sanatoase” nu a mai avut loc in parcul Cancicov. Insa, echipa MiniArtShow alaturi de autoritati, medici si jurnalisti le-au facut o bucurie copiilor din Centrul de primire in regim de urgenta (DGASPC) Bacau ,organizandu-le un spectacol interactiv si concursuri cu premii.

 “Vaccinarea este un exerciţiu de prevenţie pe care vom încerca să îl explicăm pe înţelesul tuturor, astfel încât deciziile să fie asumate punând în balanţă riscurile şi beneficiile. Pentru început campania se va desfăşura în cele trei oraşe, însă ne dorim să putem ajunge în cât mai multe comunităţi până la finalul anului. Este datoria noastră să informăm corect şi transparent şi să contribuim la evitarea unor noi epidemii”, a declarat Dr. Anca Drăgănescu, Președinte Asociația Pro Imunizare.

Epidemia de rujeolă declarată oficial în România încă din septembrie 2016 a înregistrat până la data de 12 mai un număr total de 5728 de cazuri cazuri dintre care 25 s-au soldat cu deces. Când vine vorba despre vaccinare cu toţii suntem în faţa unei alegeri care ne aparţine în totalitate şi care trebuie făcută conştient şi în mod responsabil.

Este extrem de important ca oamenii să aibă acces permanent la informaţii corecte şi fundamentate ştiinţific atunci când vine vorba despre vaccinuri şi vaccinare. Activitatea de vaccinare, componentă prioritară a sistemului de sănătate, trebuie explicată oamenilor astfel încât ei să înţeleagă că în absenţa ei sănătatea copiilor şi siguranţa naţională sunt puse în pericol,” a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Președinte al Societății Române de Microbiologie, Membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa.

În contexul creşterii considerabile a numărului de îmbolnăviri ca urmare a bolilor infecţioase pediatrice, la care se adaugă rata din ce în ce mai scăzută a acoperirii vaccinale în România, sub 75 %, specialiştii trag un semnal de alarmă şi atenţionează asupra implicaţiilor ce pot apărea.  

 “România tinde să ajungă pe harta neagră a imunizării europene. O strategie eficientă de aprovizionare, o informare de durată a pacienților cu materiale dedicate și adaptate, o motivare a medicilor vaccinatori, a altui personal medical sau nemedical implicat în vaccinare, o bună înțelegere a importanței momentului de către decidenți sunt urgențe indiscutabile. Este momentul să ne reevaluăm prioritățile naționale, altfel riscăm viețile copiilor noștri”, Dr. Rodica Tănăsescu, Președinte Societatea Națională de Medicina Familiei.

Studiile de specialitate demonstreză eficacitatea vaccinurilor, dovadă stând boli grave care au fost eradicate prin vaccinare. Comparativ cu perioada prevaccinală, statisticile Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC http://www.immunize.org/catg.d/p4037.pdf) evidenţiază o scădere considerabilă a numărului de cazuri de boală ce pot fi prevenite prin vaccinare. Având şi sprijinul Coaliţiei România Sănătoasă, campania “Vaccinarea salvează vieţi” foloseşte resurse oficiale de informare oferite de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. (http://insp.gov.ro/sites/cnepss/resurse-imc-vaccinare/)

Pentru mai multe referinţe despre vaccinare şi vaccinuri accesaţi: www.snmf.ro, http://www.snmf.ro/vaccinare, http://www.srm.ro, http://www.euro.who.int/en/home, www.proimunizare.ro, http://desprevaccin.ro, http://www.cnscbt.ro/index.php/informari-saptamanale, https://www.facebook.com/RomaniaSanatoasaCoalitie

ASOCIAŢIA PRO IMUNIZARE

Asociația fost înființată în urma numeroaselor semnale de alarmă apărute cu privire la creșterea incidenței bolilor contagioase în contextul scăderii acoperirii vaccinale în randul populației. Obiectivul principal îl reprezintă dezvoltarea și implementarea unui plan de acțiune în vederea promovării unei culturi a prevenției, în special în rândul populației dar și a personalului medical. Prin acțiunile noastre ne dorim să aducem România la nivelul țărilor dezvoltate în ceea ce priveste cultura prevenției, să putem identifica în viitorul apropiat o îmbunătățire a stării de sănătate publică, scăderea incidenței bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare, scăderea mortalității și creșterea calității vieții. Activitățile asociației vizează informarea și educarea tuturor categoriilor de public – populație, personal medical, autorități – cu privire la importanța imunizării. Pentru mai multe referințe accesați  www.proimunizare.ro și www.stopgripa.ro 

SOCIETATEA NAŢIONALĂ DE MEDICINA FAMILIEI (SNMF)

Societatea este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti. SNMF îşi propune ca scop crearea şi dezvoltarea cadrului organizatoric necesar pentru promovarea intereselor cu caracter profesional, ştiinţific, legislativ, juridic şi promovarea intereselor economice, pentru dezvoltarea unor raporturi instituţionalizate cu autorităţile publice, cu alte organizaţii similare din ţară şi străinătate, cu societatea civilă, pentru realizarea de activităţi şi iniţiative care promovează dezvoltarea şi afirmarea specialităţii de medicina familiei. Pentru mai multe referințe accesați http://www.snmf.ro

SOCIETATEA ROMÂNĂ DE MICROBIOLOGIE (SRM)

Societatea a fost înființată în 1952 și este una dintre cele mai vechi societăți medicale științifice din România. Scopul Societății Române de Microbiologie constă în crearea unui cadru organizatoric adecvat pentru toți specialiștii din domeniul microbiologiei, în vederea ridicării nivelului profesional și științific al școlii românești de medicină de microbiologie și a îmbunătățirii continue a cercetării și practicii microbiologice. . Pentru mai multe referințe accesați  http://www.srm.ro