În fiecare an, la nivel mondial, Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie sprijină peste 160 de milioane de persoane, prin intermediul rețelei sale globale de aproximativ 17 milioane de voluntari și 450.000 de angajați.
Cele 190 de Societăți Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie existente la nivel mondial, salvează viețile a milioane de oameni aflați în situație de conflict, afectati de criză sau de dezastre naturale.
La noi în țară, Societatea Națională de Cruce Roșie din România, asigură asistență umanitară pentru 240 000 de persoane , sprijinind astfel comunitățile să fie mai sigure și mai puternice, prin implementarea a divese programe adaptate nevoilor locale. De la programe sociale, campanii de educație pentru sănătate și prim ajutor la pregătirea și intervenția în situații de urgență, Cruce Roșie Română oferă sprijin umanitar prin devotamentul și implicarea celor 5500 de voluntari ai săi. Aceștia lucrează în toate comunitățile cu responsabilitate și dăruire, oferindu-și timpul, energia și devotamentul atât de importante pentru îndeplinirea misiunii organizației.
“Ziua Internațională a Crucii Roșii si Semilunii Roșii, 8 Mai, este oportunitatea perfectă de recunoaștere a contribuției și rezultatelor obținute de milioanele de voluntari și de angajații din întreaga lume, care ajută la îndeplinirea obiectivelor umanitare în fiecare zi oriunde în lume” a declarant Ioan Silviu Lefter, Directorul General al Crucii Roșii Române. “Suntem recunoscători miilor de voluntari români datorită cărora
In ziua de 8 Mai celebrăm curajul și rezultatele voluntarilor și angajaților, ale căror servicii menite să schimbe mentalități și să salveze vieți omenești asigură menținerea angajamentului nostru față de umanitate în fiecare zi. Suntem locali și internaționali, independenți și neutri, și suntem peste tot pentru oricine.
Despre Crucea Roșie Română
Societatea Națională de Cruce Roșie din România, înființată în 1876, este o organizație umanitară membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară a autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparțial și neutru. Organizația contribuie, prin programele desfășurate, la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică. Crucea Roșie Română este prezentă la nivel național, cu reprezentare la fiecare nivel teritorial, având 47 de filiale, 1.996 subfiliale și 1.307 comisii, iar 5.500 de voluntari se implică activ în activitățile Crucii Roșii Române.
Umanitate, Imparțialitate, Neutralitate, Independență, Voluntariat, Unitate și Universalitate sunt principiile fundamentale ale Crucii Roșii Române care stau la baza tuturor acțiunilor sale.
Dimitrie Ghica, Nicolae Crețulescu, George Gr. Cantacuzino, Gr. C. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ioan Ghica, Dimitrie Sturza, Carol Davila sunt semnatarii actului de înființare al Crucii Roșii Române. Primul sediu al organizației a fost deschis în Spitalul Colțea din București. Nume sonore ale istoriei și culturii române – Regina Elisabetta, Regina Maria, Regina Elena, Regina Ana, Prințul Dimitrie Ghica, George Enescu, Grigoraș Dinicu, Cella Delavrancea – au contribuit cu spiritul lor umanitar la alinarea suferințelor celor mai vulnerabili.