Grupul consilierilor liberali din Consiliul Local Bacău a inițiat un proiect de modificare a HCL 311/2014, în care sunt prevăzute condițiile de închiriere a spațiilor comerciale din Piața Centrală.

Demersul survine după ce mai mulți comercianți au reclamat faptul că regulamentul în vigoare, aprobat prin HCL 311/2014, presupune un efort considerabil al potențialilor ofertanți, atât din punct de vedere financiar, cât și birocratic.

Acestora le sunt solicitate o multitudine de documente, dar mai ales sunt nevoiți să blocheze sume imense, contravaloare a taxelor și garanțiilor de participare la licitație și de achiziționare a caietelor de sarcini.

 ”Actualele prevederi ale regulamentului de închiriere a spațiilor comerciale din Piața Centrală descurajează inițiativa privată, micile afaceri de familie care se derulează aici. Sunt piedici serioase puse celor care vor să participe la licitație și care nu pot imobiliza 4.000 de lei, numai sub forma garanției de participare. Astăzi, când cele mai multe proceduri se desfășoară în mediul virtual, poate ar fi nevoie ca și Primăria Bacău să se racordeze la mijloacele moderne, caietele de sarcini să poată fi obținute gratuit, de pe site, așa cum se întâmplă la majoritatea primăriilor din țară”, a precizat consilierul local Mircea Fechet.

Principalele amendamente aduse de reprezentanții PNL Bacău vizează simplificarea procedurilor de licitație și transparentizarea acestora:

  • Eliminarea taxei de participare la licitație, mai ales că o astfel de taxă nu este prevăzută în hotărârea de consiliu local ce reglementează regimul taxelor și impozitelor în municipiul Bacău, în 2017;
  • Plafonarea Garanției de participare la un nivel de maxim 500 de lei, față de 4.000 de lei cat poate fi în prezent și returnarea garanției ofertanților declarați necâștigători, în maximum trei zile lucrătoare, nu în 15 zile, cât este prevăzut acum;
  • Limitarea taxei de obținere a Caietului de sarcini la costurile aferente multiplicării acestuia, precum și posibilitatea ca acesta să fie descărcat, gratuit, de pe pagina de internet a Primăriei Bacău;
  • Transparentizarea procesului de închiriere, prin publicarea contractului semnat pe site-ul municipiulbacau.ro;
  • Posibilitatea ofertanților de a depune declarații pe proprie răspundere privind condițiile de participare la licitație, urmând a prezenta documentele doar cei care vor fi declarați câștigători.

Proiectul liberal va fi discutat în ședința Consiliului Local Bacău din august 2017.