Transparentizarea actului administrativ, dar mai ales la modul în care sunt cheltuiți banii publici reprezintă priorități pentru consilierii Partidului Național Liberal din Consiliul Local Bacău.
Ei au inițiat un proiect de hotărâre prin care, în situația asocierilor dintre Municipiul Bacău și alte persoane juridice române sau străine, în vederea finanțării sau realizării în comun a unor acțiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public local, decontarea cheltuielilor de către municipalitate să se realizeze doar după transparentizarea acestora prin publicarea lor pe site-ul www.municipiulbacau.ro.
Proiectul vizează inclusiv manifestările culturale sau recreative de tipul festivalurilor, evenimentelor stradale, zilele orașului etc, care au stârnit suspiciuni în ceea ce privește valoarea sumelor cheltuite și modul cum acestea au fost distribuite.
Cu alte cuvinte, costurile legate de închirieri de scene, onorarii de artiști, servicii foto/video și multe altele puteau fi cunoscute de contribuabilul băcăuan.
„Am demarat acest demers după ce am constatat că nicio entitate care a fost parte a unei asocieri cu municipiul Bacău nu a respectat procedurile de achiziție publică, în sensul utilizării Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Este adevărat că astfel de achiziții au un specific aparte, dar și aceste cheltuieli trebuie realizate transparent, iar băcăuanii trebuie să știe exact pe ce se cheltuiesc banii lor, proveniți din taxe și impozite. (https://semidotinfotech.com/) Aceste asocieri nu trebuie să fie un paravan pentru firmele prietene ale administrației locale, iar organizarea unor manifestări nu trebuie blocată, ci trebuie doar ca toate cheltuielile să fie la vedere”, a declarat Mircea Fechet, consilier local și purtător de cuvânt al PNL Bacău, care a deținut și funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare și Monitorizare a Achizițiilor Publice (ANRMAP).
Majoritatea PSD-ALDE-PMP din Consiliul Local Bacău nu a dorit, însă, ca aceste cheltuieli să se realizeze cu respectarea principiului transparenței, astfel că propunerea a fost respinsă.
O demonstrație că organizarea de evenimente rămâne o umbrelă pentru sifonarea banilor publici către firme ale prietenilor de partid, fără nicio responsabilitate și fără niciun control.
Tot în ședința de Consiliu Local Bacău din 28 septembrie 2017, grupul consilierilor liberali a inițiat un proiect de modificare a HCL 311/2014, în care sunt prevăzute condițiile de închiriere a spațiilor comerciale din Piața Centrală.
Demersul a survenit după ce mai mulți comercianți au reclamat faptul că regulamentul în vigoare presupune un efort considerabil al potențialilor ofertanți, atât din punct de vedere financiar, cât și birocratic. Acestora le sunt solicitate o multitudine de documente, dar mai ales sunt nevoiți să blocheze sume imense, contravaloare a taxelor și garanțiilor de participare la licitație și de achiziționare a caietelor de sarcini.
”Consilierii liberali au considerat că actualele prevederi ale regulamentului de închiriere a spațiilor comerciale din Piața Centrală descurajează inițiativa privată, micile afaceri de familie care se derulează și au propus ca procedurile să permită achiziționarea gratuită a caietelor de sarcini de pe site, cum se întâmplă la majoritatea primăriilor din țară, eliminarea taxei de participare la licitație, plafonarea garanției de participare la un nivel de maxim 500 de lei, față de 4.000 de lei cât poate fi în prezent, posibilitatea ofertanților de a depune declarații pe proprie răspundere privind condițiile de participare la licitație, urmând a prezenta documentele doar cei care vor fi declarați câștigători. Din păcate, majoritatea PSD nu a dorit nici acest lucru și a demonstrat încă o dată disprețul față de micul întreprinzător, cel care susține orice economie sănătoasă. Acolo unde nu este interesat direct să susțină vreo firmă de partid, PSD ignoră orice fel de demers normal în orice comunitate”, a apreciat consilierul Mircea Fechet.
Departamentul de comunicare al PNL Bacău