Bacauanii vor avea de achitat, prin taxele si impozitele locale pe care le platesc, un nou imprumut pe care municipalitatea il va contracta de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezoltare, in valoare de 13,5 milioane de euro. La suma se adauga si contributia Primariei, in valoare de 2,5 milioane de euro, ce reprezinta TVA aferent proiectelor. Banii vor fi folositi pentru patru proiecte.

Cel mai important, in opinia primarului Cosmin Necula, ar fi modernizarea  partiala a iluminatului stradal, adica retea de cabluri si instalatii, stalpi si cele 9000 de corpuri de iluminat din municipiu, despre care se doreste inlocuirea cu becuri LED, mai economice.

In total, sunt vizate retele electrice in lungime de 40 de kilometri, iar suma alocata ar urma sa fie de 11 milioane de euro.

Un alt proiect este reabilitarea Spitalului de Pneumoftiziologie (un milion euro).

O alta parte de bani va merge la consolidarea si reabilitarea sediului Primariei (0,5 milioane euro), incadrat in grad seismic.

Restul banilor merg la instalarea unui sistem de monitorizare video a unor zone din oras, in principal intersectii si zone aglomerate (un milion euro).

Banii ar urma sa fie returnati integral peste 15 ani, cu o perioada de gratie in primii trei ani si o dobanda prefentiala de 1,35%, dupa cum se spune in proiectul de hotarare initiat de primar.

Contractarea creditului a fost aprobat in sedinta extraordinara de marti, 10 octombrie, a Consiliului Local Bacau, dar discutiile de pana la vot au durat o ora si au fost pe ton de scandal intens.

Protagonisti au fost consilierul Daniel Miclaus, din partea PNL si primarul Cosmin Necula.

Nedumeririle liberalului au fost legate de prioritizarea investitiilor. “Cred ca problema apei in municipiu era mai importanta decat schimbarea unor beculete. In primul rand ar fi trebuit o dezbatere publica privind necesitatile bacauanilor, iar ina functie de rezultate ar trebui indreptati banii. Chiar nu aveam bani din resurse locale pentru aceste investitii, de a trebuit sa apelam la un imprumut pe care il vor purta pe umeri si copiii nostri?”, a spus Miclaus.

Primarul a replicat ca iluminatul public este una dintre prioritatile oricarei localitati, iar pentru mult-asteptata rezerva de apa a Bacaului, care ar trebui sa ne scuteasca de seceta din locuinte atunci cand crapa conducta de la Valea Uzului, sunt promisi bani de la Guvern.

In jurul acestor idei s-a discutat mult si apasat, pana cand toata lumea a ajuns sa vorbeasca in acelasi timp, de nu s-a mai inteles prea mult din argumentele fiecarei parti.

Cert este ca imprumutul a fost aprobat prin votul consilierilor PSD, ALDE, PSRO si PMP, in timp ce liberalii au votat impotriva.