Secția de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Bacău va beneficia de aparatură medicală performantă, necesară salvării copiilor născuți prematur, în urma donației în valoare de aproximativ 30.000 de euro făcute, miercuri, de Organizația Salvați Copiii România.
Astfel, medicii din Bacău, județ unde rata mortalității infantile este sensibil mai ridicată decât media pe țară (pentru 2016: 8,5 la mia de copii născuți vii, față de 7,3, media pe țară) vor avea la dispoziție un incubator performant, în valoare de 17.600 de euro, trei monitoare de funcții vitale, în valoare de 6.300 de euro și două lămpi de fototerapie, în valoare de 5.700 de euro.
Medicul Camelia Husac, șefa secție Neonatologie, a vorbit despre șansa pe care tehnologia o aduce neonatologiei, de a trata cu succes patologii complexe:
”O parte din nașteri sunt cu patologie, rezultând nou-născuți prematuri sau cu diverse afecțiuni ce necesită îngrijire în terapie intensivă. Tratamentul acestor copii este foarte complex și necesită, pe lângă medicație, și aparatură foarte sofisticată. Performanțele în anii noștri nu se pot realiza decât cu echipamente performante și personal excepțional. Mulțumim Organizației Salvați Copiii pentru grija permanentă ce o poartă celor mici și mulțumim și celor care donează prin intermediul lor.”
Maternitatea, care deservește județele Bacău și Vrancea, a mai fost dotată în 2014 cu două monitoare de funcții vitale și un pulsoximetru, în valoare de 7.000 de euro. În 2016, aici s-au născut 3.476 de copii, dintre care 720 au necesitat terapie intensivă.
Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România – 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.
Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a vorbit despre prioritatea de a reduce rata mortalității infantile, cea mai ridicată din Uniunea Europeană:
”În șase ani de când Salvați Copiii derulează acest amplu program de combatere a mortalității infantile, progresele au devenit vizibile. De la 10,1, cât era în 2010, mortalitatea infantilă a ajuns la o rată de 7,3, anul trecut, dar avem în față un drum încă lung, pentru că în continuare ne confruntăm cu decese ale copiilor născuți prematur, din cauze care ar fi putut fi tratabile. Dotarea maternităților cu aparatură medicală, care să îi ajute pe medici să îi țină în viață și să îi îngrijească pe acești copii mai vulnerabili este o prioritate care ar trebui asumată de orice guvernare responsabilă”.
”În Maternitatea Bacău în 2016 au venit pe lume aproape 3500 de copii. Dintre aceștia 720 de belebuși au avut nevoie de terapie intensivă, iar 404 s-au născut prematuri. Aceste cifre spun totul despre necesitatea existenței unor echipamente performante în secția de Neonatologie”, a arătat și Adrian Popa, managerul Spitalului Județean de Urgență Bacău.
”Ca medic nu pot decât să mă bucur când văd că eforturile noastre profesionale sunt dublate de echipamente performante care determină o statistică mai bună pentru copiii care se nasc cu probleme. Este nevoie de astfel de echipamente în condițiile în care în cursul anului trecut mortalitatea în rândul prematurilor a fost de 5,69%”a spus dr. Ioana Raluca Dinu, directorul medical al unității băcăuane.
Donația este parte a amplului program pe care Organizația Salvați Copiii România îl derulează în beneficiul maternităților, din anul 2012.
Numai în 2017, Salvați Copiii a dotat 38 de maternități din 32 de județe, cu echipamente medicale în valoare totală de 700.000 de euro.
În cei șase ani de când organizația a transformat într-o prioritate salvarea copiilor născuți prematur, prin dotarea maternităților, trei milioane de euro au fost investite pentru achiziționarea de aparatură medicală indispensabilă. Progresul este încurajator: în cei șase ani, rata mortalității infantile a ajuns la 7,3 la mie, în 2016, față de 10,1 la mia de nou-născuți vii, cât era în 2010.