Societatea de boli infecțioase din România, Institutul Matei Balș din București,  Spitalul clinic Sf. Parascheva din Iași și Ordinul Asistenților din Bacău au organizat o campanie de testare gratuită a personalului din spitalele județului. Campania poartă numele de ”Hepatita C. Testează-te gratuit. Testează-te aici.

”Avem campanie stradală cu testarea gratuită a trecătorilor, avem testare prin farmacii și testare a personalului din spitale.  Dacă un cetățean vrea să-și facă testul, o poate face și singur cumpărând teste din farmacii, teste care costă între 50 și 100 de lei. Nu trebuie să fi mâncat și băut apă cu jumătate de oră înainte de a face testul” , a declarat acad. prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli infecțioase ”Matei Balș” din București.

Testul se face simplu, badijonând cavitatea bucală cu o lopățică sterilă din kitul de testare. Persoanele ale căror test iese pozitiv trebuie să mai efectueze o serie de analize de laborator specifice urmând apoi să fie îndrumate către Spitalul Sfânta Parascheva din Iași pentru tratament.

”Persoanele cu Hepatita C vor fi înscrise într-un Registru Național. Analizele vor dura 30 de zile și tratamentul se efectuează în trei luni. Nu se mai face tratament cu Interferon ci administrăm  medicamente care asigură vindecarea în aproape 100%  din cazuri. Controlul se va efectua periodic pe o durată mai întinsă în timp, de câțiva ani, însă pacienții care știu că s-au vindecat de acest virus vin mult mai deschiși la controale și au un psihic mult mai bun ceea ce contează enorm  în procesul de vindecare”, ne-a declarat prof. Dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului Clinic Sf. Parascheva  din Iași.

Cei prezenți au arătat că o asemenea campanie este extrem de bine venită pentru că face un lucru extraordinar: efectuează teste pe loc și eliberează rezultatul tot pe loc.

”Ca manager de spital care nu este de specialitate medicală, vă pot spune ce știu eu despre Hepatita C: că este o boală pe care o iei și că, mai ales, este o boală care se poate vindeca, cu atât mai bune rezultate cu cât este descoperită mai din vreme. În România sunt sute de mii de bolnavi de hepatita C , peste 650 000, din câte știu eu, doar că procentul celor care se tratează este aproape nesemnificativ, mai puțin de 10%. Să sperăm că nu vor fi foarte mulți bolnavi printre cei care își vor face astăzi testul” a declarat și Adrian Popa, managerul Spitalului Județean de Urgență Bacău.