La mijlocul săptămânii trecute, la Centrul social-filantropic al parohiei băcăuane „Sfântul Gheorghe” a avut loc prezentarea calendarului creștin-ortodox pentru anul 2018, care va avea trei forme: foaie (de perete), file (tot de perete) și agendă, de către părintele Ciprian-Ioan Ignat, secretar eparhial, acesta atrăgând atenția asupra semnelor distinctive care îl diferențiază de falsurile de pe piață.
De asemenea, el a prezentat numeroasele particularități ale acestui calendar, de care credincioșii ortodocși trebuie să țină cont în viața lor duhovnicească.
“Îi sfătuim pe credincioșii noștri să procure aceste trei tipuri de calendare realizate de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, și anume în format mare, de perete și agendă, de la bisericile parohiale. Un calendar bisericesc se întocmește foarte greu, deoarece ciclurile liturgice oscilează de la an la an”, a declarat ÎPS Ioachim, care este și membru în comisia Sfântului Sinod de întocmire a calendarului.
De asemenea, el a adresat un îndemn credincioșilor din eparhie: ,,Ciclicitatea timpului calendaristic ne atrage atenția prin perpetuul început și sfârșit. Fiecare început și sfârșit se constituie într-o linie temporală ce se apropie asimptotic de veșnicia Lui Dumnezeu. Calendarul religios, deși poate lăsa impresia repetitivității prin sărbătorirea anuală a sfinților la aceeași dată, fiecare an este încărcat de noutate. Cu fiecare an ne apropiem de sfârșitul viețuirii noastre în timp și implicit de nașterea în veșnicie, urmând calea sfinților… Calendarul poate fi astfel o cale spre Emausul descoperirii Lui Dumnezeu pe care alegem să pășim împreună cu sfinții, o busolă ce ne arată calea timpului sfințit, a timpului răscumpărat pentru creștinul-pelerin prin această lume spre veșnicie”.