Dezastrele naturale lovesc în toate țările, indiferent de condiția lor economică. Creșterea rapidă a populației și urbanizarea în expansiune, degradarea mediului cauzată de despăduriri, schimbarea cursurilor apelor și creșterea folosirii unor resurse pe cale de a se epuiza, globalizarea și dezvoltarea economică rapidă un mare impact asupra planetei, crescând frecvența și consecințele dezastrelor.

Comunitățile informate fac însă față mai bine dezastrelor și tocmai de aceea Crucea Roșie Română a decis să își diversifice serviciile adresate populației, prin organizarea unui curs de pregătire în caz de dezastre. În urma absolvirii acestei instruiri, beneficiarii vor ști ce să facă în cazul cutremurelor, incendiilor, inundațiilor, gerului/furtunilor de zăpadă, alunecărilor de teren și caniculei; cum să transmită aceste informații unei alte persoane; cum să facă o trusă utilă în situațiile menționate; cum să întocmească planul de urgență al familiei; cum să reacționeaze în cazul în care este necesară acorarea primului ajutor psihosocial. 

Durata unui curs este de șapte ore, iar la finalul acestuia se eliberează un certificat care atestă cunoștințele dobândite. Cursul se adresează atât angajaților din anumite domenii de activitate, dar și persoanelor particulare dornice să obțină cunoștințe și abilități în situații de urgență. Persoanele interesate pot suna la 0234 523 733 (sediul Crucii Roșii Bacău) pentru mai multe detalii și pentru înscrierea la curs.