O mamă și-a pus în pericol de moarte propriul copil din nepăsare

O femeie din comuna Valea Seacă a pus în pericol viața propriului copil refuzând vaccinul antirujeolic. Ea a venit la urgențe cu o fetiță, bolnavă de rujeolă în stare extrem de gravă. Medicii sunt rezervați în privința șanselor de supraviețuire.

O mamă din Valea Seacă s-a prezentat la Compartimentul de Urgență cu o fetiță bolnavă de rujeolă în stare foarte gravă. Fetița nu putea respira și se punea problema internării ei într-o secție ATI pentru a putea fi monitorizată și conectată la aparatele care să o ajute să respire.

Încă de la primul consult medicii și-au dat seama că starea fetiței este foarte gravă și au făcut demersuri pentru transferul acesteia de urgență la un spital de specialitate, întrucât trebuia internată într-o secție de Reanimare. Însă nu au găsit locuri la alte spitale. ”În această situație conducerea spitalului a decis în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică să mențină bolnava la noi și să pună în carantină secția ATI Pediatrie. Din fericire în această dimineață s-a eliberat un loc la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași și a fost transferată acolo cu elicopterul. Dimineață facem dezinfecție, iar după amiază reluăm programul operator și ridicăm carantina”, ne-a declarat Adrian Popa, managerul SJU Bacău. Starea fetiței este însă foarte gravă, ea fiind intubată și ventilată mecanic. Medicii spun că pronosticul privind șansele de supraviețuire este foarte rezervat.

Nepăsare sau dezinteres criminal

Mama și-a pus copii în mod conștient în pericol după ce a refuzat să-și vaccineze copiii. ”La dispensarul nostru pe fișă există semnătura mamei dată pe 12.08.2017 prin care refuză orice tip de vaccin pentru copilul ei”, ne-a declarat una dintre asistentele de la Dispensarul din Valea Seacă. La jumătate de an după acest episod, mama a făcut rujeolă și a împărțit-o la toată familia. ”În afară de acestă fetiță de 10 luni a fost internată și mama, apoi cealaltă fetiță a familiei de 10 ani, o soră a mamei precum și un nepot de 17 ani”, ne-a precizat dr. Anca Dancău , coordonator Programe naționale privind bolile transmisibile la Direcția de Sănătate Publică Bacău. Acum fetița de 10 luni este în stare critică cu șanse minime de revenire.

Ce-a însemnat pentru SJU Bacău instituirea carantinei în secția ATI Pediatrie?

Carantina este una dintre cele mai severe măsuri de precauție care se iau de către autorități în vederea stopării propagării bolilor infecțioase. În acest caz fetița bolnavă avea nevoie de aparatura de specialitate care există doar în ATI. Așa încât trebuia disponibilizată toată secția doar pentru ea, întrucât nici nu se punea în discuție să stea alături de copiii operați din celelalte saloane. ”Am avut noroc că toți copiii care erau în ATI puteau fi transferați pe secția de chirurgie pediatrică. I-am transferat pe ei mai întâi și apoi ne-am asigurat ca în cazul în care ar fi apărut urgențe chirurgicale, acestea să fie transferate la Iași. Apoi am oprit și toate operațiile programate, pentru că în ATI nu mai putea intra nimeni”, ne-a mai spus Adrian Popa, managerul SJU Bacău.

În această dimineață, după transferul fetiței la Iași, secția ATI a fost dezinfectată, iar programul operator va funcționar normal după ce va fi reluat chiar din cursul acestei după amiezi.

Managerul unității spune că încă nu a făcut un calcul privind cheltuielile pe care le-a efectuat spitalul pentru această situație specială.