Conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău a decis să interzică accesul vizitatorilor în secțiile cu risc și să restricționeze la programul de vizită accesul acestora pe celelalte secții. Această hotărâre vine ca urmare atât a unor măsuri de protecție decise la nivel național de autoritățile sanitare cât și ca urmare a situației locale.

A fost interzis total accesul pe secțiile Maternității, ale Neonatologiei, ATI și Pediatrie. Celelalte secții au regim restricționat. ”Ne dorim să limităm și numărul de vizitatori și timpul pe care îl petrec aparținătorii în saloane. De asemenea ne propunem să limităm accesul strict pe programul de vizită afișat peste tot prin spital. Am vrea ca populația să înțeleagă faptul că aceste măsuri sunt pentru pacienții internați în spital, pacienți care precum sunt slăbiți în urma afecțiunilor pentru care au venit să se trateze și pot contracta aceste boli foarte ușor”, a declarat dr. Ioana Dinu, directorul medical al SJU Bacău.

Măsurile au fost luate atât împotriva gripei (care încă nu și-a făcut apariția printre pacienții SJU) cât și pentru prevenirea extinderii numărului de îmbolnăviri cu rujeolă. ”Sunt cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă atât la adulți cât și la copii. Numai astăzi (ieri, n.r.) am internat patru pacienți adulți pe secția Infecțioase, cazuri deja confirmate”, a declarat dr. Valerica Ciobanu, medic șef al Secției Boli Infecțioase Bacău. Ciobanu a mai precizat că un rol foarte important îl au și medicii de familie care pot trata virozele ușoare și care trebuie să direcționeze către SJU doar cazurile cu complicații pentru a preveni aglomerarea secției.

La nivelul județului situația este destul de alarmantă: ”Sunt 55 de cazuri de rujeolă confirmate, majoritatea provenind din zona Comănești, dar și din Bacău. Aici, în municipiu, zonele afectate de rujeolă sunt în cartierul Izvoare și în zona străzii Vasile Alecsandri”, a sus dr. Marin Buștiuc, reprezentantul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bacău. ”Majoritatea cazurilor de rujeolă provin din copii nevaccinați ROR sau vaccinați cu o singură doză, care nu este suficientă pentru a asigura imunitatea”, a declarat și dr. Afrodita Muntenașu, epidemiolog la DSP Bacău. Oficialii din sănătate spun ca populația trebuie să înțeleagă că vaccinul este extrem de important și că nici acum nu este târziu pentru vaccinul antigripal.