O femeie de 76 de ani din comuna Săucești a fost internată cu o boală extrem de rară: Sindromul Steven-Johnson, un diagnostic care are o incidență de un caz la un million de pacienți. Afecțiunea, autoimună, reprezintă de fapt o alergie severă postmedicamentoasă cu o evoluție rapidă și extrem de impredictibilă, boală în care mortalitatea este foarte ridicată.

Potrivit medicilor boala evoluează rapid, la cel mult trei zile de la ingestia de medicamente care produc alergia, printr-o erupție de pustule apoase pe piele, care se sparg si care duc practic la căderea pielii de pe corpul bolnavului. De asemenea boala afectează și mucoasele din organe cum sunt ochii, urechile, sistemul respirator și cel genital.

”Pentru bolnav este un calvar. Durerea este cumplită, de aceea pacienta este internată pe secția de Chirurgie plastică și este tratată ca un mare ars. În prezent erupția a cuprins 50% din suprafața corpului, au apărut pustule și pe membrele superioare și doamna acuză mâncărimi și la nivelul ochilor. Vedem care va fi evoluția și dacă va fi necesar vom apela imediat și la colegii oftalmologi. Deja în acest caz colaborăm cu un medic de pe ATI și cu un dermatolog. Împreună am stabilit schema de tratament printre medicamentele care i se administrează doamnei fiind și calmantele pentru că așa cum spuneam, durerile sunt foarte mari”, a precizat chirurgul Radu Niță, medicul curant al pacientei.

El a mai precizat că bolnava este cooperantă și că se presupune, întrucât dată fiind raritatea bolii nu există protocoale bine definite, că alergia s-ar datora înlocuirii unui medicament luat în mod curent de către pacientă pentru boala cronică de care suferă, cu un altul. ”Pur și simplu nu a găsit medicamentul respectiv la farmacie și a luat un înlocuitor. La o zi după ce-a luat acest medicament au apărut primele probleme și doamna a venit la spital”, a mai spus dr. Radu Niță, medic primar plastician.

Potrivit medicului bolnava poate fi tratată fără probleme la spitalul județean întrucât sunt dotări și deja au mai fost tratați cu succes aici, mari arși.