La Palatul Parlamentului se va vernisa miercuri, 30 mai 2018, cu începere de la ora 11,00, expoziția pictorului băcăuan Nicu Enea, în cadrul evenimentului ”Mari creatori ai Moldovei de Mijloc”, organizat de Primăria comunei Măgirești, județul Bacău, în colaborare cu Grupul Parlamentar al Partidului Național Liberal din Camera Deputaților.

Este cel de-al treilea eveniment organizat în memoria pictorului băcăuan născut la Valea Arinilor, comuna Măgirești, dar primul care se desfășoară la Parlamentul României.

Potrivit lui Ionel Câdă, primarul comunei Măgirești, vor fi expuse 30 de lucrări semnate Nicu Enea, din colecția personală a lui Octav Olaru.

Vernisajul va fi urmat de o triplă lansare de carte: un album de pictură, un album de grafică și o carte despre viața pictorului, reconstituite din scrisori, articole și fotografii, toate semnate de dramaturgul Viorel Savin, fost custode al Casei Memoriale ”Nicu Enea”. Vor susține alocuțiuni prof. univ. dr. Constantin Parascan, criticul literar Petre Isachi și dramaturgul Viorel Savin.

La eveniment este așteptată Alteța Sa Regală Principesa Maria, în semn de omagiu adus lui Nicu Enea, care a fost o perioadă pictor al Casei Regale.

”Într-o societate divizată, în care discursul public devine unul tot mai radical, astfel de inițiative sunt tot mai rare și mai valoroase. Educația prin cultură, respectul față de valorile autentice trebuie apreciate la reala lor valoare. Faptul că Nicu Enea va fi apreciat la București, la Parlamentul României, chiar în Anul Centenar, arată că arta învinge timpul, dar poate fi considerată și ca o restaurație a memoriei acestui important expozant al picturii românești interbelice, care a fost marginalizat de comuniști, din cauza colaborării sale cu Casa Regală”, ne-a declarat Tudorița Lungu, unul din cei doi deputați băcăuani care au susținut demersurile primarului Câdă de a-l aduce pe Nicu Enea în atenția parlamentarilor români.