Autoritățile au reacționat la reclamațiile pescarilor, care au spus că pe apa Bistriței, în zona combinatului chimic, în zilele de 10 și 11 iunie au fost văzuți sute de pești morți din speciile babușcă, mreană, clean, oblete, biban, porcușor.
Sesizările au ajuns inițial la Centrul Regional de Ecologie (CRE), ale cărui prime concluzii au fost, în primul rând, că probabil poluarea care a generat mortalitatea a avut loc vineri, 8 iunie, ”deversarea fiind asociată probabil cu ploaia, iar cei care au deversat sperând la o diluție a poluanților, fapt ce nu s-a întâmplat”, după cum a comunicat CRE.
În al doilea rând, CRE a precizat că ”peștii care au murit inițial au fost mult mai numeroși, duminică fiind observate doar exemplarele care nu au fost mâncate de pescăruși și alte păsări (prezente în număr foarte mare în zona podului de la CIC), sau care nu au rămas pe fundul apei. Din punctul de vedere al pescuitului recreativ menționăm că situația a avut loc pe zona de pescuit a AJVPS Bacău – râul Bistrița, zona de pescuit fiind plină de sute de pești morți timp de două zile, fără să îi bage nimeni în seamă. Recomandăm celor care pescuiesc în zonă să evite consumul de pește până când vor fi disponibile rezultatele analizelor”.
CRE a sesizat autoritățile, iar la fața locului au venit echipe din partea Sistemului de Gospodărire a Apelor, Inspectoratului pentru Situații de Urgență și de la Direcția Sanitar Veterinară. Au fost prelevate probe de apă și pești în vederea efectuării analizelor.
Primele concluzii
Primele concluzii au venit din partea Administrației Bazinale Siret. Iată ce spune directorul Administrației Bazinale de Apă Siret, Emil Vamanu:
”În urma sesizărilor din 10 si 11 iunie a.c. privind prezența de pești morți pe râul Bistrița, reprezentanți ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Bacău s-au deplasat în teren și au prelevat probe de apă pentru a fi analizate în cadrul laboratorului Administrației Bazinale de Apă Siret. De asemenea, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Bacău au recoltat probe de pește pentru a stabili cauzele morții.
Din analiza tuturor datelor deținute de instituția noastră, putem indica drept cauză posibilă a mortalității piscicole un cumul de factori. Astfel, pe fondul temperaturilor ridicate din ultima perioadă și a debitelor mici pe râul Bistrița, a crescut încărcarea în substanțe organice și nutrienți, ducând la scăderea concentrației de oxigen în apă. Mai mult, precipitațiile torențiale căzute într-un timp scurt (15,5 l/mp în 60 minute în data de 8.06 și respectiv 19,9 l/mp în 75 minute în data de 11.06) nu au putut fi preluate în stația de epurare prin rețeaua de canalizare a CRAB SA, determinând evacuarea unui amestec de ape pluviale și ape menajere în emisar.
Menționăm ca cele de mai sus ar putea constitui o posibila cauza a producerii mortalității piscicole. În stabilirea cât mai exacta a cauzei, un rol important îl pot avea rezultatele analizelor efectuate de către Direcția Sanitar Veterinară pe exemplarele de peste recoltat”.