Cel puțin până pe 13 iulie 2018 Centrul de Transfuzie Sanguină de la SJU Bacău nu recoltează sânge de la locuitorii din zona cartierului Narcisa.
Centrul a luat acestă măsură în urma unei informări primite de la Direcţia de Sănătate Publică Bacău, care a dispus o serie de măsuri pentru stoparea răspândirii virusului.
„Există o suspiciune de infecție cu virusul West Nile a unui pacient care locuiește în Narcisa. Din acestă cauză am luat o serie de măsuri printre care și informarea Centrul de Transfuzii Sanguină”, a confirmat un medic de la DSP.
Instituția a informat medicii de familie despre posibilitatea infestării pacienţilor cu virusul West Nile şi Primăria Bacău pentru a lua măsuri suplimentare de dezinsecţie.
Cazuri de infecţie cu West Nile au mai fost semnalate în România după 2011, înregistrându-se inclusiv decese.
De exemplu potrivit INSP, în sezonul 2017, între 9 mai şi 30 august, au fost înregistrate 16 cazuri de infecţie cu virusul “West Nile”, din care au rezultat 6 decese: 3 la Bucureşti, unul la Buzău, unul la Brăila şi unul în Olt. Bolnavii erau trecuţi de 50 de ani.
Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome. Cele mai mari “indicii” că o persoană a intrat în contact cu virusul de temut sunt febra ridicată şi durere de cap intensă. Uneori, mai apar şi următoarele simptome: rigiditate a gâtului, vărsături, erupţii cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.