Prăpădul din județul Bacău este pus pe seama lipsei de investiții în lucrările de apărare pe cursurile de apă și de amenajare a torenților, la care s-au adăugat cauzele naturale, precipitații abundente într-un interval scurt de timp.

Deputatul PNL de Bacău, Tudorița Lungu, care a condus Direcția Apelor ”Siret” Bacău spune că situația de acum este oarecum comparabilă cu cea din vara anului 2005, când râul Trotuș a făcut ravagii în zona Comănești și pe toată Valea Muntelui.

”Într-o astfel de situație se petrec adevărate drame și știu cât de complicat este să gestionezi asemenea momente limită. După catastrofa din 2005, am solicitat și am primit fonduri, iar în intervalul 2006-2009 s-au realizat cele mai mari investiții, în întreg bazinul Siret. Atunci s-au făcut cele mai multe lucrări de apărare împotriva inundațiilor, iar efectele acestora sunt astăzi vizibile. Din păcate, ritmul lucrărilor a fost tot mai scăzut de la un an la altul, investițiile s-au tot diminuat. Neglijarea investițiilor în lucrări de amenajare a torenților și diminuarea lucrărilor de apărare împotriva inundațiilor a dus la această nouă catastrofă. Lipsa de responsabilitate a celor care alocă fonduri creează situații fără ieșire pentru mii de oameni, care își văd distrusă munca de o viață”, spune deputatul băcăuan.

De altfel, Tudorița Lungu a făcut amendamente atât la Bugetul pe anul 2017, cât și la bugetul pe anul 2018 și a solicitat în Parlamentul României alocarea a 100.000 de lei, pentru lucrări de apărare pe Trotuș și afluenți, pe tronsonul Ghimeş – Urecheşti, o zonă afectată frecvent de inundaţii, dar și pentru consolidarea podului de la intrarea în municipiul Onești. Majoritatea PSD a respins, însă, amendamentele și nu a alocat niciun ban, în ciuda avertismentelor deputatului că lipsa investițiilor va avea efecte nedorite.

”Voi solicita, de asemenea, ca, la prima rectificare bugetară, să fie suplimentate fondurile alocate lucrărilor de apărare împotriva inundațiilor, dar și studiilor pentru lucrările noi apărute, ca necesitate în urma inundațiilor de acum, dar voi reveni și la solicitarea de a se aloca sumele necesare pentru lucrări pe Trotuș și afluenți, pe tronsonul Ghimeș-Urechești”, a precizat deputatul PNL.

Și fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Bacău, Marius Gheorghiță susține că mare parte din evenimente ar fi putut fi evitate cu investiții minime.

„Acum un an, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Bacău, am fost pe teren alături de pompieri și jandarmi la Slănic Moldova, Oituz și în comunele limitrofe. Inundațiile făcuseră ravagii și am atras adeseori atenția că dacă nu se intervine de urgență în scurt timp situația se va repeta. Am spus atunci, asumându-mi riscul de a fi atacat, că autoritățile vor face act de prezență, se vor trage în poze, iar viețile unor oameni vor rămâne distruse. Nu am fost luat în seamă, avertismentele mi-au fost ignorate (…). Îmi pare extrem de rău să văd că am avut dreptate. Aș fi vrut să mă înșel, aș fi vrut ca dezastrele să nu se repete. Sunt cu sufletul alături de cei loviți de furia naturii și îmi exprim încă o dată respectul pentru pompieri și jandarmi, oameni extraordinari și dedicați profesiei lor.”, a scris pe pagina sa de facebook Marius Gheorghiță.