Deputatul USR de Bacău, Lucian Stanciu-Viziteu a depus la Parlament un proiect legislativ denumit „Alcool Stop”. Dacă va deveni lege, acesta va schimba regulile în ceea ce privește șoferii prinși băuți la volan.

„Este un proiect complex, la care am lucrat mult timp și pe care l-am depus săptămâna trecută la Senat. A durat aproape un an pentru că am făcut un studiu comparativ cu celelalte țări europene, unde este implementat, dar și în afara UE.

Proiectul se află acum în dezbatere publică, în circuitul parlamentar și invit toți cetățenii interesați să vină cu idei de îmbunătățire.

Am găsit suport în toate partidele și am depus inițiativa, este la Senat, iar săptămâna viitoare se va decide dacă va intra în procedură de urgență, așa cum am solicitat. Cred că sunt șanse foarte mari să treacă.

Proiectul de lege își propune să crească siguranța rutieră și să reducă numărul persoanelor care se urcă băute la volan.

La acestă dată dacă ești prins băut la volan, ți se suspendă dreptul de a conduce timp de 3 luni. Cu puțin efort permisul poate fi redobândit și după o lună. Este vorba despre o contravenție, nu despre o infracțiune. Statistic, recidiva este foarte mare, șoferii ajungând în sfera penală. Se deschid aproximativ 15.000 de dosare penale anual pentru recidiva șoferilor.

Forma propusă de mine este mult mai restrictivă din multe puncte de vedere. Astfel, șoferul, prins băut la volan, în limita contravenției, nu-și va mai putea scădea perioada pedepsei, de la 3 luni, la o lună. Însă va avea posibilitatea montării dispozitivului alcool-stop pe mașină și va putea conduce imediat. Astfel, mulți conducători auto, care-și câștigă existența pe în baza permisului de conducere, nu-și vor mai pierde locul de muncă, însă vor trebui să respecte strict condițiile de probațiune.

Acest dispozitiv nu permite plecarea de pe loc a autovehiculului decât dacă ai suflat în etilotestul atașat, iar valoarea alcoolului în sânge este 0. Orice încercare de fraudare a sistemului de probațiune este faptă penală și va sancționată în consecință.

Din anii 1980 acest sistem funcționează în Statele Unite, iar în Europa, alte 9 țări l-au implementat.

Dorința mea este ca, în viitorul apropiat, toate mașinile să fie dotate cu astfel de dispozitive”, a declarat inițiatorul legii.