La sfârșitul lunii septembrie a avut loc, la Școala Gimnazială ,,Nicu Enea”, din Bacău, conferința de lansare a proiectului ,,Bilet spre Adolescență”.

La eveniment au participat reprezentanți ai școlilor partenere, reprezentanți ai altor organizații neguvernamentale care derulează activități în județul Bacău, dar și reprezentanți ai mediului de afaceri.

Implementat sub sloganul ,,Dacă ai avea din nou 13 ani, ai vrea să știi?”, “Bilet spre Adolescență” va fi derulat timp de șase luni, în patru comunități din județul Bacău și are ca scop promovarea unui stil de viață sănătos, cu focus pe sănătatea sexuală, în rândul a 500 de adolescenți din municipiul Bacău, comuna Roșiori, comuna Zemeș și comuna Căiuți.

Datele statistici privind educația sexuală nu sunt încurajatoare, România fiind pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul mamelor minore. În anul 2018, în județul Bacău, până în luna iunie, s-au înregistrat 364 de nașteri în rândul tinerelor care nu au împlinit 18 ani, reprezentând 8,6% din totalul celor 4221 nașteri. 7 dintre tinerele care au născut, au vârste cuprinse între 13 și 14 ani, 18 au între 14 și 15 ani, 85 au 15 și 16 ani, iar celelalte, peste 250, au între 16 și 18 ani. În ultimii trei ani, în întreg județul Bacău, 1006 tinere minore au dat naștere cel puțin unui copil. Conform Direcției de Sănătate Publică Bacău, în ultimii 3 ani (2015-2017), în cele 4 localități vizate de proiect (Bacău, Roșiori, Zemeș și Căiuți), 97 de tinere sub 18 ani au devenit mame.

În Europa, în fiecare an, aproximativ 93.000 de tinere adolescente dau naștere unui copil, reprezentând un procent de 4% din total. Cele mai mari rate ale nașterilor în rândul adolescentelor sunt înregistrate în România (12,3%), Bulgaria (11,9%), Ungaria (9,0%), Slovacia (8,4%) și Latvia (5,5%). La capătul celălalt al clasamentului se află Italia, Olanda și Danemarca, cu o rată a nașterilor în rândul adolescentelor de sub 1%.

Nivelul scăzut de educație sexuală face ca 60% dintre adolescenții activi sexual să nu fi utilizat niciodată contraceptive. Prevenirea sarcinilor nedorite este deosebit de importantă cu cât maternitatea este mai timpurie, deoarece crește riscul de abandon infantil și, ulterior, riscul, de excluziune socială. Aceste date plasează România pe prima poziție în Uniunea Europeană, în ceea ce privește sarcina și ratele de avort la adolescenți (World Vision România).

Despre proiect:

Implementat sub sloganul ,,Dacă ai avea din nou 13 ani, ai vrea să știi?”, Bilet spre Adolescență va fi derulat timp de șase luni, în patru comunități din județul Bacău și are ca scop promovarea unui stil de viață sănătos, cu focus pe sănătatea sexuală în rândul a 500 de adolescenți din municipiul Bacău, comuna Roșiori, comuna Zemeș și comuna Căiuți.

Astfel, adolescenții din clasele V-VIII, din Școala Gimnazială ,,Nicu Enea”, din municipiul Bacău și Școlile Gimnaziale din comunele Roșiori, Căiuți și Zemeș, sunt invitați să își ia bilete spre adolescență, călătorind prin trei module: Viață sănătoasă (reguli de igienă, alimentație și sport), Adolescența și relațiile cu ceilalți și Siguranța relațiilor pe internet- riscuri și metode de prevenire a pericolelor.

De asemenea, 24 de adolescenți, din cele 4 comunități, vor parcurge un program de training de tip peer-to-peer și, la rândul lor, vor deveni traineri pentru colegii lor. În acest fel ei vor putea continua activitățile și după încheierea proiectului, asigurând astfel și sustenabilitatea proiectului.

Nici părinții și profesorii nu au fost uitați, în fiecare școală urmând să aibă loc sesiuni de training cu câte 10 părinți și 10 profesori, pentru ca aceștia să își îmbunătățească abilitățile de comunicare cu adolescenții.

Toate activitățile proiectului vor fi dezvoltate prin participarea tinerilor, în funcție de dorințele și nevoile lor. ,,Bilet spre Adolescență” este un proiect de educație, prin participare.

,,Aș fi vrut ca, atunci când aveam 13, să știu, aș fi vrut ca părinții și profesorii mei să aibă cunoștinele, educația și curajul să îmi vorbească despre adolescență și despre ceea ce se întâmpla cu mine, însă, din păcate, nici părinții mei și nici profesorii nu fuseseră pregătiți să facă lucrul ăsta. Noi, toți, am trăit aceleași experiențe și știu că vecinii mei, prietenii mei, părinții colegilor copilului meu ar fi vrut ca, adolescenți fiind, cineva să le vorbească și să îi învețe despre adolescență, să le spună că tot ceea ce li se întâmplă e perfect normal. Ne sperie gândul că adolescenții noștri nu mai sunt tocmai copiii pe care îi duceam în brațe, dar sper că părinții tinerilor cărora adresăm acest proiect, își doresc să le ofere adolescenților lor o experiență complet diferită față de cea pe care au avut-o ei în propria lor adolescență.” – Mara Matei, președintele Asociației Next Move.

Asociația Next Move a fost înființată în anul 2015, cu scopul de a implementa proiecte naționale și internaționale, pentru, în beneficiul și cu participarea copiilor și tinerilor, de a organiza evenimente de strângere de fonduri în beneficiul proiectelor proprii, a altor organizații neguvernamentale ori a diverselor cauze sociale și de a oferi suport organizațiilor neguvernamentale, pentru a-și asigura sustenabilitatea.

Proiect finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (www.instaredebine.ro).