Muntele de fosfogips de la marginea Bacăului apare în rapoartele negative ale UE, devenind o problemă națională.
Printr-o interpelare parlamentară deputata liberală Tudorița Lungu a atras atenția ministrului Mediului că soluțiile de ecologizare trenează nepermis.
„Se împlinește un an de când, prin intermediul unei interpelări, vă atrăgeam atenția asupra gravelor probleme de mediu create de halda de fosfogips de la Bacău, care pune în pericol sănătatea oamenilor și a mediului. Situația trenează de ani buni, responsabilitatea este aruncată de la o instituție la alta, de la autoritatea locală la Ministerul Mediului, dar soluțiile reale întârzie să fie identificate, de mai bine de șapte ani”, și-a început interpelarea Tudorița Lungu.
Vă reamintesc că, în anul 2011, Consiliul Local Bacău a acceptat preluarea în domeniul public a haldei de fosfogips ce aparținea firmei AMURCO, în urma promisiunilor că Ministerul Mediului va aloca fondurile necesare ecologizării acesteia. Promisiunile s-au ținut lanț, dar nimeni nu pare cu adevărat interesat să rezolve problema acestei adevărate bombe ecologice. De altfel, în 2017, România a ajuns în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, pe motiv că nu a închis o serie de depozite periculoase, printre care și muntele de fosfogips de la Bacău.
Litigiul dintre Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Bacău și firma Sierra Quadrant SRL, lichidatorul SC Amurco SRL, care a avut drept obiect obligația ecologizării haldei de fosfogips s-a finalizat prin obligarea poluatorului SC Amurco SRL să ecologizeze halda. Aceasta este situația existentă în acest moment și nu există niciun indiciu că poluatorul va lua măsuri pentru remedierea situației.
În aceste condiții, vă rog să clarificăm, doamnă ministru, câteva aspecte:
– În situația în care poluatorul SC Amurco SRL, prin lichidatorul său, nu va respecta prevederile deciziei instanțelor și, din lipsă de fonduri, nu va ecologiza halda de fosfogips, are Ministerul Mediului în atenție rezolvarea acestei grave probleme a locuitorilor din Bacău?
– Va interveni Ministerul Mediului, prin alocarea de resurse financiare, pentru rezolvarea situației sau locuitorii municipiului Bacău rămân condamnați să trăiască cu muntele de fosfogips lângă ei?”