Judeţele cel mai expuse unor riscuri catastrofale, precum inundaţiile, alunecările de teren sau cutremurele, au fost, în primele opt luni din 2018, Bacău, Suceava, Covasna, Alba, Braşov şi Sibiu.

Potrivit ultimelor statistici ale PAID, cele mai afectate localităţi au fost: Berchiseşti (Suceava) – unde s-au soluţionat 43 de dosare de daună, Beltiug (Satu Mare) – 25 de dosare, Moineşti (Bacău) – 20 de dosare, Alba Iulia (Alba) – 18 dosare, Făget (Timiş) – 15 dosare şi Sfântu Gheorghe – 14 dosare.

Cele mai multe dosare au fost întocmite pentru case afectate de inundaţii în mediul rural (61%), urmate de case din mediul urban (35%).

”După cum s-a vazut şi în acest an, utilitatea unei polite PAD este demonstrata chiar si in cazul producerii unor evenimente mai mici, nu doar a celor catastrofale. PAID România plăteşte, lună de lună, numeroase dosare, pentru fiecare dintre cele trei riscuri asigurate prin PAD – cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. În acelaşi timp însă, compania noastră, cu susţinerea acţionarilor, investeşte constant în consolidarea sa – financiară, dar nu numai – pentru a face faţă oricărui eveniment natural major, cu care ar putea să se confrunte românii asiguraţi. Programul funcţionează şi este solid, în vreme ce natura se dovedeşte din ce în ce mai imprevizibilă. Este nevoie, însă, de o mai serioasă conştientizare din partea proprietarilor de locuinţe din România a consecintelor riscurilor la care suntem expuşi”, declară Nicoleta Radu, Director General, PAID România.

Cele mai asigurate zone ale ţării rămân Bucureşti – 38,50% şi judeţul Ilfov – 35,46%, urmate de Braşov – 34,16%, Timiş – 28,56% şi Sibiu – 23,34%.

În cazul unui eveniment catastrofal PAID poate plăti, pentru riscurile asigurate, daune de până la 901 milioane de euro.

Pentru actualul portofoliu al PAID, dauna maximă probabilă în urma unui cutremur similar celui din martie 1977 a fost estimată la aproximativ 760 milioane de euro.

In primele 8 luni ale acestui an, s-au produs cele mai multe evenimente comparativ cu anii precedenti.

PAID Romania avea la finele anului 2017 un portofoliu de 1,69 milioane de contracte în vigoare. Fondul locativ naţional numără aproximativ 9 milioane de locuinţe şi, raportat la numărul de poliţe, gradul de cuprindere în asigurare se situează sub 20%.