Legea privind realizarea Autostrăzii Iaşi-Târgu Mureș a fost promulgată, ieri, de către preşedintele Klaus Iohannis într-o ceremonie publică, la care au participat parlamentari care au inițiat proiectul dar și reprezentanţii celor două asociaţii civice care militează pentru autostradă.
„Ca inițiator al acestei legi, cred că este un semn că glasul moldovenilor a fost auzit. Moldova trebuie scoasă din izolare, pentru ca economia să prospere, nivelul de trai să crească și exodul de forță de muncă să înceteze”, a declarat Tudorița Lungu, deputat PNL de Bacău.
Astăzi am primit și un comunicat din partea Organizației județene Bacău a PNL, prin care este salutată decizia președintelui Klaus Iohannis de a promulga legea pentru ”Autostrada Unirii”, printre a cărei inițiatori se numără și parlamentarii liberali de Bacău.
”Este un semn de normalitate, din partea unui președinte din ce în ce mai preocupat de Moldova și de revigorarea acestei regiuni, rămasă mult în urmă. Cu doar două zile de sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, promulgarea acestei legi capătă și valoare de simbol”, a declarat deputatul Ionel Palăr, președintele PNL Bacău, unul dintre inițiatori.
Aflată printre cosemnatari și deputatul Tudorița Lungu apreciază preocupările președintelui României, în ceea ce privește revigorarea economică a Moldovei, posibilă prin construcția acestei autostrăzi. ”Moldova are nevoie de investiții urgente pentru reducerea disparităților, pentru creșterea nivelului de trai, dar, în primul rând, pentru stoparea exodului forței de muncă spre regiuni mult mai dezvoltate din punct de vedere economic”.
Promulgarea acestei legi reprezintă în mod cert o gură de oxigen pentru Moldova care, în ultimii ani, nu a beneficiat de nicio investiție majoră, deși aici locuiesc peste 3,6 milioane de români, din care 58% în mediul rural, majoritatea fără canalizare și fără apă curentă. Lipsa investițiilor face ca salariul mediu în regiune să nu depășească 17% din media europeană și doar 7% din cifra de afaceri a României să fie realizată în Moldova. În plus, lipsa unei autostrăzi, la care se adaugă o rețea de drumuri precare și deteriorate, face ca exporturile să nu depășească 5%.
În luna martie a acestui an, organizațiile liberale din Moldova, întrunite la Bacău, au redactat documentul ”Uniți, ridicăm Moldova!”, un semnal de alarmă privind necesitatea construcției unei autostrăzi care să lege provincia istorică de vestul țării și, mai departe, de Europa.