Legea privind construcția autostrăzii Ungheni-Iași-Târgu Mureș a fost votată la sfârșitul săptămânii trecute în Parlament, în ciuda faptului că deputații PSD de Bacău au refuzat să dea un vot favorabil.

Legea a trecut cu 261 de voturi pentru, două voturi împotrivă și cinci abțineri. Prin votul lor, parlamentarii PSD de Bacău s-au poziționat împotriva acestui proiect, de care Regiunea Nord-Est are nevoie pentru dezvoltarea sa.

”România nu trebuie privită pe secțiuni, Moldova face parte integrantă din România și trebuie tratată cu respect. Iar Moldova are nevoie de proiecte serioase de infrastructură! Noi, liberalii, considerăm că, dincolo de simbolistica sa, în An Centenar, este nevoie atât economic, cât și social, de o autostradă care să lege Moldova de restul țării și al Europei. Ca parlamentar de Bacău și ca parlamentar de Moldova, am votat pentru Autostrada Unirii, dar susținem oricând și orice alt proiect care vizează județele din Moldova. Regiunea Nord-Est are nevoie de infrastructură și dezavuez faptul că parlamentarii PSD de Bacău nu au votat favorabil. Moldova trebuie scoasă din izolare, locuitorii acestei zone au dreptul la șansa unei dezvoltări reale! A fost o solidaritate pe acest subiect între toate partidele, mai puțin deputații social-democrați de Bacău, care au demonstrat că nu le pasă de băcăuanii pe care îi reprezintă în Parlamentul României”, a declarant deputatul Ionel Palăr, președintele PNL Bacău.

La rândul său, deputatul Tudorița Lungu, care a făcut mai multe interpelări și întrebări către Ministerul Transporturilor, privind stadiul proiectelor celor două autostrăzi aflate în discuție, Iași-Târgu Mureș și Bacău – Brașov, spune că este de neacceptat poziția deputaților PSD de Bacău.

”Moldova a ajuns în starea în care este pentru că, de-a lungul anilor, parlamentarii din regiune nu au susținut proiecte comune. În timp ce alții construiau infrastructură și parcuri industriale, deputații și senatorii din Regiunea Nord-Est se războiau, iar în zonă nu se întâmpla nimic productiv. Când am venit în actualul parlament, noi, liberalii, am propus ca toți parlamentarii din Bacău, Neamț, Suceava, Botoșani, Vaslui și Iași, indiferent de culoarea politică, să susținem marile proiecte, care să însemne dezvoltare. Astăzi, această solidaritate a funcționat. Greu de înțeles cum au putut deputații PSD de Bacău să nu voteze favorabil! Nu este posibil ca orgoliile de partid, interesele de tot felul să primeze în fața unui interes public major! Vorbim despre Regiunea Nord-Est, singura regiune din România în care nu se derulează niciun proiect major de infrastructură rutieră și în care marile proiectele sunt amânate de 11 ani. În timp ce se pierd banii Uniunii Europene pentru autostradă, industriile locale din zona Moldovei rămân necompetitive, potențialul turistic al zonei este neexploatat, iar cea mai importantă resursă, resursa umană, migrează masiv”, consideră Tudorița Lungu.

Prin intrarea în vigoare a acestei legi, Autostrada Unirii ar urma să beneficieze de finanțare de la bugetul de stat, credite externe și fonduri europene.

Termenul de execuția a Autostrăzii Unirii este de patru ani de la intrarea în vigoare a legii, iar Ministerul transporturilor este responsabil pentru realizarea acestei importante investiții.