Ieri, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul românilor ortodocși din Europa de Nord, a oficiat la Caraclău, comuna Bârsănești, slujba de înmormântare a lui Gherghe Hortolomei-Lupu, românul care a fost ucis în bătaie, în orașul Husqvarna din Suedia, la începutul lunii august 2018.

Deși fapta reprobabilă s-a petrecut la începutul lunii august, trupul neînsuflețit a fost repatriat abia acum din cauza, anchetei organelor competente. Protopopul Ovidiu Băncilă, a fost permanent în legătură cu familia defunctului, pregătind repatrierea și slujba înmormântării lui „Gică”, așa cum l-au cunoscut apropiații.

„Avem nevoie de solidaritate și rugăciune în fața unor astfel de acte de dezumanizare extremă” a spus Episcopul Macarie.

În luna august, băcăuanul Gheorghe Hortolomei-Lupu, în vârstă de 48 de ani şi cunoscut de localnici ca Gică a fost găsit fără viaţă într-un parc din oraşul Huskvarna. Fusese bătut cu bestialitate de doi adolescenţi.

Aceştia erau cunoscuţi că îl hărţuiau pe român de mai multă vreme, aruncau în el cu pietre, pungi cu urină şi alte obiecte. L-au şi agresat de mai multe ori iar alţi prieteni filmau şi postau pe internet imaginile.

Procurorii suedezi şi-au formulat concluziile în cazul bărbatului fără adăpost, originar din Bacău, România.

„Ancheta a relevat următoarele: Cei doi, de 16 respectiv 14 ani, au acţionat împreună şi în cunoştinţă de cauză au ucis un om prin lovituri repetate şi foarte dure aplicate în zona capului şi corpului”, spune Linda Schon, procuror.

Băiatul de 16 ani a fost pus sub acuzare pentru crimă. Cel de 14, fiind minor, a fost preluat de serviciile sociale suedeze.

La înmormântare au participat și jurnaliști suedezi. Echipa de la Canal 4 ne-a făcut o vizită la studioul De Bacău.

Principalele teme de discuții au avut ca subiect cauzele fenomenului migraționist, eficiența fondurilor europene  în ameliorarea fenomenului de pauperizare din zona Moldovei, implicarea autorităților locale.ț

reportajul transmis la televiziunea suedeză: