La Spitalul Județean de Urgență Bacău a avut loc, miercuri, o prelevare de organe de la un pacient aflat în moarte cerebrală.
Este a cincea astfel de operație care se desfășoară la SJU Bacău de la începutul anului.
De data aceasta, a fost vorba despre o pacientă în vârstă de 41 de ani, care în luna septembrie a suferit un accident vascular cerebral masiv, cu inundarea cu sânge a cutiei craniene, căreia medicii nu i-au mai acordat șanse de supraviețuite și care a fost menținută în viață cu ajutorul aparatelor până în data de 4 decembrie.
Atunci, o echipă complexă de medici de la Spitalul Județean de Urgență Bacău, din centrele universitare din București și Iași, s-a reunit pentru a preleva organele pacientei, cu acordul familiei acesteia.
După proceduri care au durat toată noaptea de marți spre miercuri, s-au prelevat țesut osos, tendoane, cornee, rinichii și ficatul, care vor ajunge la alți pacienți internați la Iași și București, și cărora astfel li se redă șansa la viață sau le îmbunătățește substanțial existența.
Echipa medicală a fost formată din Iulian Direa, coordonatorul programului de transplant de la SJU Bacău, prof. dr. Andrei Nica, responsabilul Băncii de țesut din Spitalul Colentina și medic ortoped (aflat pentru a treia prelevare de organe în Bacău), dr. Dan Sucoveschi, tot de la Spitalul Colentina din București, dr. Dana Călțaru, medic șef Secție Oftalmologie SJU Bacău și dr. Bianca Purcărin, medic anestezist, precum și medici din Iași, care au plecat primii după operația din Bacău, pentru a duce cât mai repede organele pacienților aflați în suferință.
La conferința de prezentare a cazului au mai participat Adrian Popa, manager SJU, și dr. Ioana Dinu, director medical (foto). Spitalul Județean de Urgență Bacău este inclus în Programul Național de Prelevare de 5 ani.
Luna trecută a obținut reacreditare pentru următorii 5 ani. ”La SJU Bacău am găsit o echipă foarte bine pregătită profesional și o felicit pentru rigurozitatea intervențiilor. De asemenea, la Spitalul din Moinești am găsit o colaborare excelentă. Din păcate, programul de transplant se lovește încă de multe piedici, iar obținerea acordului din partea familiei este încă o chestiune dificlă. Mulțumim familiei acestei paciente, care a înțeles că se pot salva alte vieți cu ajutorul acestei prelevări”, a declarat prof. dr. Andrei Nica, responsabilul Băncii de Țesut de la Spitalul Colentina București.