Distribuirea banilor către comunele și orașele din județul Bacău a fost făcută din nou de către  Consiliul Județean Bacău după criterii politice și fără să se țină seama de nevoile reale comunităților. Concluzia aparține consilierilor județeni ai Partidului Național Liberal, în urma ședinței de luni, 17 decembrie 2018, prin care au fost distribuite către comunități sumele necesare echilibrării bugetelor.

Repartizarea a fost, însă, una total dezechilibrată. În timp ce 12 primării liberale au primit sume cuprinse între 2000 și 5000 de lei, primăriile din județ conduse de PSD vor beneficia de sume între 90 și 120.000 de lei. Pentru că discrepanța este una uriașă, consilierii liberali au propus aplicarea  principiului solidarității.

”Știm că banii sunt insuficienți, așa că am venit cu amendamentul ca suma să se împartă egal către toate unitățile administrativ-teritoriale. Asta ar fi însemnat ca fiecărei comunități să-i revină 85.000 de lei. Nu este mult, dar ar fi fost o mare diferență față de cei 2.000 de lei pe care îi primește comuna Măgirești, una dintre cele mai afectate de inundațiile din această vară, sau de cei 5.000 delei, cu care vor trebui să se descurce primarii din Vultureni sau Izvorul Berheciului, localități și așa sărace. Această distribuție a banilor este o adevărată bătaie de joc”, consideră consilierul județean Claudiu Năstasă.

De altfel, PSD continuă politica de a distribui bani în funcție de carnetul de partid al primarilor, fără nicio legătură cu prioritățile locale.

Prin Hotărârea de Guvern privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului, apărută săptămâna trecută, județului Bacău i-au fost repartizate 4,1 milioane de lei, în timp ce, la Teleorman, un județ cu o populație jumătate din cea a județului Bacău, au fost alocate peste 15,4 milioane de lei.

”Județul Bacău a fost lăsat pe ultimul loc din Moldova și a primit doar un sfert din cât s-a distribuit la Vaslui sau jumătate din ce a primit Neamțul. Peste tot, președinții de consilii județene au aceeași culoare politică. Există un singur răspuns: dezinteresul politicienilor PSD din Bacău de a milita pentru județ sau incapacitatea lor de a se face ascultați în fața șefilor de la București. Este un mod  discreționar și abuziv de a trata comunitățile și oamenii, iar sumele distribuite s-au transformat într-o adevărată armă de șantaj, în încercarea PSD-ALDE de a racola primarii PNL. În schimbul promisiunii banilor, urmează migrația politică.

Celor care refuză, li se alocă bani în batjocură. 2000 de lei! Puțin mai mult de un salariu minim pe economie. În județul Bacău, nu există oameni, comunități și nevoi. Nu există priorități, nu există localități afectate de inundații. Există carnete de partid, abuz și lipsă de responsabilitate”, consideră deputatul Ionel Palăr, președintele PNL Bacău.