Deputatul USR Lucian Daniel Stanciu-Viziteu a susținut astăzi o conferință de presă în care a prezentat o parte din noua conducere a filialei municipale Bacău a USR, respectiv președintele Sebastian Hriban și unul din cei trei vicepreședinți –Ana Groza.

”La un an după ce am intrat în USR mi-am asumat și răspunderea acestei funcții. M-am înscris în USR din indignare… Lucrurile merg foarte prost în toate domeniile și m-am hotărât să fac ceva concret. Soluția acestei probleme a fost pentru mine înscrierea în USR, singurul partid pe care l-am considerat a fi cu adevărat de opoziție. Mi-am propus să sancționăm toate derapajele administrative ale actualei puteri. Totodată vom lucra intens la extinderea partidului pentru că,la această oră, nu avem resurse umane suficiente pentru a acționa așa cum îmi doresc”, a declarat președintele municipalei USR, Sebastian Hriban.

Deputatul Stanciu-Viziteu a abordat subiectul împrumutului făcut de Municipiul Bacău dela BERD pentru reabilitarea iluminatului public.

”Conform contractului cu BERD primarul Cosmin Necula a gajat tot bugetul local, toate taxele, impozitele, orice încasează se duc în primul rând spre plata acestui credit. Apoi, orice datorie istorică au nu au voie să facă vreo plată semnificativă dacă nu le dă BERD-ul aprobare, nu au voie să facă nicio nouă datorie fără aprobarea BERD. Și tot așa. Practic, foarte multe decizii nu mai sunt la îndemâna Consiliului ci la BERD”, a declarat Stanciu-Viziteu.

Ela susținut că s-a consultat cu un expert în relația administrație – BERD și a concluzionat că actuala administrație nu ar fi negociat deloc condițiile acestui contract.

”În forma semnată este un contract standard pe care BERD-ul ți-l pune pe masă și tu semnezi ”ca primarul”. Pot exemplifica cu prevederi standard. De exemplu:perioada foarte mare – până în 2033, comisionul anual de 0,5% aiuritor de-a dreptul. Practic banca încasează 70.000 mii euro pentru nimic. Un alt exemplu este dobânda cu protecție la negativ EURIBOR în favoarea BERD. Nu există protecție la devalorizarea leului”, a mai explicat deputatul USR.

”Consider că primarul Necula a blocat dezvoltarea municipiului pentru mulți ani prin acest împrumut. Practic Bacăul nu mai poate face un credit pentru un proiect de dezvoltare decât dacă vrea BERD”, a conchis deputatul USR Lucian Daniel Stanciu-Viziteu.