Pe data de 10 decembrie 2018, la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tîrgu Ocna,s-a desfășurat cea de-a patra ediție a conferinței „Drepturile omului și evoluția societății: realități, interpretări, tendințe”.

Conferința a fost organizată chiar la data la care se celebrează 70 de ani de la adoptarea și proclamarea Declarației Universale a Drepturilor Omului și a debutat cu prelegerea domnului subcomisar de penitenciare Adrian Lupașcu, profesor în cadrul Școlii, despre ziua internațională a drepturilor omului.

La acest eveniment au participat atât elevii, cât și cadrele didactice ale Școlii și a avut ca invitat special pe Cosmin Cernat, conferențiar universitar doctor în cadrul Academiei de Poliție „Al. I. Cuza” București și director al Centrului pentru Promovarea Drepturilor Omului. 

Acesta a susținut o prelegere cu tema „Modalități juridice de protecție a unor categorii de persoane în cazul diferendelor sau conflictelor internaționale”, în cadrul căreia a subliniat principiile fundamentale ale dreptului internațional și ale dreptului umanitar și implicațiile nerespectării acestora.

În cadrul aceleiași conferințe, Florin Smarandi, preot capelan și coordonatorul preoților din sistemul penitenciar românesc, a vorbit despre „Drepturile omului în perioada comunistă”, făcând referire, printre altele, la îngrădirea drepturilor la liberă exprimare, a dreptului de exprimare a convingerilor religioase și a oprimării elitelor intelectuale și nu numai, care au luptat pentru acestea.