Maternitatea Bacău sta pe un butoi cu pulbere. Situația a fost făcută publică într-o conferință de presă de către conducerea USR Bacău.
Până la această oră nu există nicio reacție oficială, nici din partea conducerii Spitalului Județean de Urgență Bacău, nici din partea sindicatului Sanitas, nici a Consiliului Județean proprietarul SJU Bacău.
”Una din cele două secții a Maternității Bacău urmează să se inchidă, conform conducerii Spitalului Județean. Vestea am aflat-o de la o echipă de medici. Trebuie să știți că Maternitatea Bacău deservește aproape 1 milion de cetățeni, având un grad de importanță regional, aici ajungând și cazurile mai complexe din județul Vrancea, pe lângă cele din Bacău. Închiderea unei secții pune în pericol direct viitorul multor familii din cele două județe. Ne reamintim cu toții cum PSD țipa ca din gură de șarpe că Guvernul Boc vrea să închidă spitale și nu s-a închis niciunul, ne-au promis 6 spitale regionale și nu au făcut niciunul și acum se pare că jumătate din Maternitatea Bacău se va inchide.
După ce nu a asigurat vaccinul antigripal, aflăm pe final de iarnă că PSD vrea să pună locuitorii din județele Bacău și Vrancea să și aștepte la coadă la naștere. Nu înțeleg de ce s-au investit 6 milioane de euro în modernizarea Maternității”, a declarat deputatul USR Lucian Daniel Stanciu-Viziteu.
Prezent la conferința de presă, președintele Organizației Municipale USR Bacău, medicul Sebastian Hriban a explicat de ce închiderea unei secții de la Maternitatea Bacău este nu doar inoportună, cât mai ales iresponsabilă:
”Maternitatea Bacău nu stă nici mai prost, nici mai bine decât majoritatea maternităților din România. Dacă utilizăm datele publice de pe site-ul Spitalului Județean de Urgență Bacău, realizăm că nici la nivelul întregii unități spitalicești, cele două secții nu stau atât de catastrofal încât să fie necesare măsurile anunțate de conducerea spitalului. Mai mult, nu poți judeca un spital sau o secție după indicatori de profitabilitate ca la orice companie privată. De fapt, conducerea spitalului utilizează doar indicatorii care justifică o astfel de decizie. Se dorește reducerea numărului de paturi de la 143 la 90 după ce a fost în discuție chiar și cifra de 60. Din cei 17 medici angajați, 6 ar trebui să plece acasă după calculele lor.
Dacă analizăm indicatorii de complexitate a cazurilor din 2016, 2017 și 2018, vom vedea că în primii doi ani aceștia sunt oarecum constanți, în jurul de 50 – 55, în 2018 aceștia scad brusc la 17. Mai mult, în 2017 a existat un contract semnat de condcerea SJU cu Școala Națională de Sănătate Publică, în urma căruia s-a făcut o evaluare a înregului spital, în vederea comasării lui cu Spitalul Municipal. Nu am avut cunoștință de vreo problemă la Maternitate. Acest lucru nu reiese nici din rapoartele publicate pe site-ul spitalului.
Nu înțeleg ce resorturi au determinat ca managementul SJU Bacău să recurgă la asemenea măsuri. Dacă există probleme de management în Spitalul Bacău, acestea nu pot fi rezolvate de o conducere PSD-istă, așa cum este acum”, a explicat medicul Sebastian Hriban.
”Este, din nou, o măsură a incompetenței PSD. Odată că Bacăul a reușit să atragă cele mai puține fonduri din toată regiunea Moldovei iar acum s-au găsit să facă reduceri de personal la Maternitate. Mâine dimineață voi merge la Ministerul Sănătății să discut cu Ministrul Sorina Pintea acest lucru și o să fac și o solicitare la conducerea Consiliului Județean Bacău, la dl. Brașoveanu sau la dl. Benea, nu știm exact cine conduce instituția, să ne transmită rapoartele de progres si evaluările anuale a managerilor celor două secții și a spitalului”, a concluzionat deputatul USR.