Seceta și căldura timpurie au afectat deja zeci de hectare de culturi, în județul Bacău. Cele mai afectate sunt plantaţiile de grâu dar și grădinile de legume sau viile.

În estul judelului, pământul e tare și crăpat aproape ca-n plină vară. Consumul tractoarelor a crescut exponențial, dar și așa discurile abia dacă reuşesc să spargă bolovanii de pe câmp.

Temperaturile sunt cu mai mult de zece grade peste normalul perioadei, iar vântul transformă ogoarele în deşert.

De exemplu, ieri, la ora 14.00, pe ogoarele din apropierea municipiului Bacău se înregistrau nu mai puțin de 23 grade Celsius.

Nu a plouat suficient încă din luna aprilie a anului trecut, apoi în august, septembrie şi octombrie, dar chiar şi în februarie anul acesta.

Fermierii spun că mai bine de 20% din recolta de grâu e deja compromisă. Asta va duce la scumpirea grâului şi deci a produselor de panificaţie.

 „La acestă dată, grâul ar trebui să fie verde și des ca peria, nu ar mai trebui să vedem pământ. Așa cum se poate vedea avem mai puţine plante pe hectar şi, în consecință producţia va fi diminuată”, ne-a declarat unul din fermierii afectați de lipsa apei.

Harta precipitaţiilor înregistrate în ultimul an arată cum seceta a cuprins sudul, estul şi sud-estul ţării.

Anul acesta agricultorii români au înființat culturi de cereale pe trei milioane de hectare. Grâul ocupă aproape 70% din această suprafaţă.