Trei organizații neguvernamentale și o institutie publică și-au dat mana într-un proiect menit sa facă educație pe tema reproducerii și contracepției femeilor din mediul rural.

Astfel, Spitalul Județean de Urgență Bacău,  Fundația de Sprijin Comunitar în parteneriat cu Asociația Mutatis Mutandis și Asociația Cultura’n Șură au demarat un proiect intitulat Femeie. C.L.A.R. Sat. Teatru  care își propune să răspundă nevoii de acces la servicii de sănătate și de consiliere socială și psihologică a femeilor din patru comunități rurale și orașul Bacău.  

210 femei și 40 de bursiere FSC vor beneficia de sesiuni de informare pe temă sănătății reproducerii și contracepție, transport pentru consultații de specialitate în Spitalul Județean Bacău, sesiuni de consiliere psiho-socială și oportunitatea, ca mărturiile lor de viață să fie inspirație pentru crearea unui spectacol de teatru pe tema depresiei postnatale. Proiectul se desfășoară în perioada 15 martie – 31 mai și  beneficiază de o finanțare  de 158.540 lei prin programul „În stare de bine”, susținut de un retailer din România.  

Potrivit proiectului o echipă mobilă de specialiști: medic ginecolog, un psiholog, un asistent medical și un asistent social va organiza întâlniri cu femeile din satele vizate în care vor vorbi despre contracepție, educație sanitară, viață socială. Discuțiile vor avea și o finalitate concretă: în urmă întâlnirilor cu medicul specialist femeile cu probleme de sănătate constatate sau potențiale, ca și cele gravide, vor fi orientate către Spitalul Județean Bacău pentru investigații complete și rezolvarea problemelor de sănătate. Femeile vor putea ajunge la spital gratuit cu un microbuz al FSC.

Este o experiență inedită și surprinzătoare. Să vezi cum trec femeile de la neîncredere, la surpriză și apoi la certitudine e un lucru deosebit. M-am confruntat cu fel de fel de situații, iar cazul unei mame, tinere, pur si simplu m-a marcat. Are un copil și iși mai dorește unul, dar a fost traumatizată de prima experiență, pentru că a fost o sarcină cu multe complicații și cu recuperare de lungă durată. În urma discuțiilor am reușit să o conving pe mamă să vină săptămâna viitoare la un consult. Un pas uriaș, în opinia mea”, a declarat și Roxana Calapod, medic primar obstretică ginecologie.

Ne bucurăm să fim parteneri într-un astfel de proiect. Ne bucurăm că putem anunța că la etajul 1 din clădirea Maternității se regăsesc două cabinete medicale care acorda consultații medicale în Ambulatoriu în două schimburi: dimineața și după amiaza, lucru mai puțin știut de către doamnele din Bacău și din județ. Se pot face programări și telefonic prin centrala spitalului sau la un număr de telefon de la fișier 0234 520533. Însă, cel puțin după amiaza nu sunt multe programări, așa încât pacientele pot veni direct, fără programare”, a spus și dr. Ioana Dinu, directorul de îngrijiri medicale a Spitalului Județean de Urgență Bacău.

 Un psiholog din cadrul Asociației Mutatis Mutandis va organiza sesiuni de discuții și consiliere individuală și în grupuri mici, pe diferite teme specifice femeilor prin metoda psihoeducatională C.L.A.R – metodă inovativa de schimbare comportamentală și rezolvare de probleme emoționale și relaționale.  Una dintre activitățile inedite și inovative ale proiectului va constă în crearea unui spectacol de teatru pe baza mărturiilor preluate în urma ședințelor de consiliere psihologică.  Piesa va fi concepută, regizată și pusă în scenă de echipa Asociației Cultura’n Șură, iar prezentarea spectacolului se va face în orașele Bacău, Iași, București, Cluj. “ FSC a finalizat în luna februarie un alt proiect adresat copiilor și tinerilor din comunitățile rurale unde ne desfășurăm  activitatea. De această data, beneficiare vor fi mamele și rudele acestor copii deoarece nevoile acestora de educație si acces la servicii de sănătate sunt la fel de mari ca și ale celor mici si ne preocupa in egala măsură”  Anca Dobarceanu- coordonatorul proiectului