Mihai Breahnă de 73 de ani, din Bacău a renăscut a doua oară. El a fost operat prostatectomie totală și de rezecție pe vezica urinară de urologul Alexandru Angheluș de la secția Urologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău.

”Eu m-am dus la domnul doctor pentru că urinam des. Nu aveam nici o durere, nimic. L a analize a ieșit că am cancer la prostată și apoi cand m-au operat au vazut că mai aveam o tumoră și la vezica urinară” a declarat bătânul, care s-a aranajat cu cravată și cămașă călcată la dungă pentru întalnirea cu ziariștii.

Medicii spun că tumorile cancerigene de prostată nu dau  dureri, nici alte simptome  și că existența tumorilor se află cu ajutorul unor analize specifice.

”A venit la noi pentru o problemă banală de prostată și a plecat acasă operat de două tumori. Abordul s-a facut endoscopic și a necesitiat o intervenție extrem de complexă care este făcută doar la spitalele  universitare . Din câte știu eu, Spitalul de Urgență Bacău este singurul dintre  județenele  care efectuează astfel de operații. Sunt extrem de mulțumit de rezultate pentru că la trei luni de la operație, analizele arată că omul este curat și clinic, sănătos. Asta este important ca pacientul să aibă o calitate a vieții bună post operator. Aici nu mai vorbim despre speranță de viață ci despre viață fără boală  ”, a declarat doctorul Alexandru Angheluș, medic  primar urolog la SJU Bacău.

”În astfel de cazuri, de pacienți în vârstă, care au mai multe boli anestezistul trebuie să fie extrem de bine pregătit. În cazul domnului Breahnă, care este și bolnav cardiac, a fost nevoie și de transfuzie  de sânge, pentru că a avut hemoragie destul de puternică. A fost o operație complexă care a durat peste patru ore și care s-a finalizat cu un rezultat spectaculos”, spus și dr. Oana Mardare, medic  primar ATI.

Importantă în abordarea cazurilor oncologice este și colaborarea dintre medicii de deiferite specialități. La SJU Bacău există o Comisie oncologică care decide care este traseul unui bolnav de cancer.

”Această comisie este compusă dintr-un medic radiolog, unul de la anatomie patologică și un oncolog, aceștia sunt membrii permanenți ca să spun așa, la care se mai adaugă medicii curanți, de regulă chirurgi sau interniști. Se adună  cu toții și în acest fel se decide care este traseul unui bolnav de cancer de la diagnosticare până la tratament”, a mai spus și dr. Ioana Dinu, directorul medical al SJU Bacău.