Urmare a evenimentelor petrecute pe parcursul lunii Mai 2019 în orașul Dărmănești, județul Bacău avînd ca subiect ”Cimitirul Internațional al Eroilor”înființat în 1926, completat prin construcția și amenajarea unei părți destinate eroilor români căzuți pe aceste meleaguri în cele două războaie mondiale, Biroul Teritorial a Alianței Liberalilor și Democraților ( ALDE ), face următoarele precizări:

  1. ALDE Bacău susține fără rezerve acțiunea autorităților locale și a Primarului Toma Constantin de refacere a solei destinate ostașilor români prin amplasarea a 52 de cruci alături de ceilalți soldați eroi căzuți în cele două războaie mondiale, indiferent de naționalitatea lor: maghiari, ruși, austrieci, sârbi, sau italieni, având în vedere caracterul internațional al Cimitirului Eroilor.
  2. Membrii Filialei ALDE Bacău sunt profund indignați, și revoltați, de acțiunea din data de 16.05.2019 de acoperire a noilor cruci ale eroilor români cu pungi de saci menajeri, manifestări cu puternic caracter extremist , iredentist și xenofob ale unor persoane de etnie maghiară din România, sub pretextul autonomiei teritoriale.
  3. Readucem în atenția opiniei publice băcăuane și nu numai, faptul că minoritatea maghiară din România se bucură deja de autonomie lingvistică, culturală și administrativă de excepție, iar exemplul de bune practici al României în materie de minorități a fost recunoscut la nivelul tuturor instituțiilor europene.
  4. Nu înțelegem de ce se continuă escaladarea acestui conflict, din moment ce primarul orașului Dărmănești a declarat public pe 11 Mai 2019 într-o

conferință de presă, că evenimentul programat pe 17 Mai 2019 de sfințire a acestui spațiu din Cimitirului Internațional,  a fost amânat până la clarificarea unor aspecte procedurale aflate în discuție.

Memoria ostașilor români căzuți la datorie nu trebuie uitată și vom face tot ceea ce va fi nevoie pentru a menține vie amintirea lor!!!

  • Reamintim extremiștilor  că respingem cu fermitate orice astfel de manifestări violente cu caracter șovin, destabilizator și provocator, și le recomandăm să nu-și asume riscul unor experimente care să pună la încercare răbdarea românilor !

Facem apel la calm, la cumpătare, la informarea corectă și abordarea acestui subiect în termeni specifici civilizațiilor occidentale, invocați în orice ocazie cu manifestări publice!

comunicat de presă