Administrația Bazinală de Apă Siret a anunțat finalizarea lucrărilor de intervenție cu echipa de scafandri la acumularea Poiana Uzului, pentru care a fost necesară coborârea nivelului apei în lac. Prin urmare, a început procesul de umplere, pentru refacerea nivelului.

Intervenția a fost realizată de o echipă de scafandri din Eforie Nord. Lucrările au constat inițial în decolmatarea golirii de fund, care a fost obturată în timp cu crengi, bușteni, mâl și alte materiale antrenate de viituri. Ulterior, scafandrii au demontat și scos grătarul vechi, au montat grătarul nou, au lansat la apă și montat batardoul care închide conducta de golire până la finalizarea operațiunilor de reabilitare a vanei.

Intervenția a fost complexă și s-a desfășurat în condiții deosebit de grele. Scafandrii au lucrat la o adâncime de 31 de metri, vizibilitate zero și o temperatură a apei de 3 grade Celsius.

Intervenția are o importanță deosebită pentru funcționarea în condiții de siguranță a barajului. Defecțiunile la grătarele golirilor de fund pot conduce la blocajul acestora și implicit la imposibilitatea tranzitării în siguranță a debitelor mari în timpul viiturilor. Mai mult, exista și riscul blocării golirii de fund în poziția deschis, ceea ce ar fi dus la golirea necontrolată a lacului de acumulare, populația rămânând astfel fără sursă de alimentare cu apă.

 Barajul Poiana Uzului din administrarea ABA Siret a fost pus în funcțiune în anul 1972, are clasa de importanță I și categoria de importanță excepțională A, având rolul proiectat de alimentare cu apă a municipiilor Bacău, Moinești, Onesti, a orașelor Târgu Ocna, Comănești, Dărmănești și a altor localități de pe valea râului Trotuș (Ardeoani, Măgirești, Poduri, Dofteana, Târgu Trotuș, Pârgărești și Cașin) și producerea de energie electrică.