Acuzele au fost făcute într-o declarație politică în Parlamentul României pe fondul tensiunilor iscate în jurul Cimitirului Internațional al Eroilor de la Valea Uzului după decizia primarului orașului Dărmănești de a amenaja o solă pentru eroii români.

Declarația politică:

„În actualul context politic complicat, imprevizibil și plin de intoleranță, ură și dezbinare, numai pretențiile exagerate ale extremiștilor maghiari cu privire la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului din orașul Dărmănești, județul Bacău, mai lipseau societății românești!!

În fapt, aceste pretenții pe această temă, susținute puternic de UDMR, s-au constituit ca instrument de presiune asupra Guvernului, privitor la anunțata moțiune de cenzură a Opoziției parlamentare, practicându-se dezinformarea deșănțată, plină de ură și lipsită de respect față de memoria ostașilor români căzuți pe aceste meleaguri în cele două războaie mondiale!

Este bine știut că în data de 11 mai 2019, primarul Orașului Dărmănești – Toma Constantin, a anunțat într-o conferință de presă, amânarea manifestărilor dedicate sfințirii solei destinate eroilor români până la lămurirea situației juridice a terenului pe care a fost amplasat Cimitirul Internațional al Eroilor. Mai mult decât atât Prefectura jud. Bacău, a demarat în regim de urgență procedurile de constituire a Comisiei de Grănițuire între cele două UAT-uri, iar pe acest subiect, remarcăm pasivitatea organizației județene a PSD, ca partid principal de guvernământ. Totuși, extremismul maghiar a continuat acțiunile provocatoare, prin acoperirea crucilor ostașilor români cu saci negri de plastic, prin blocarea accesului în cimitir, ca într-un final, un oficial maghiar din  localitatea Sânmartin, jud. Harghita, să invoce iresponsabil prezența unor trupe străine în zonă, tensionând și mai mult situația!!

De altfel, noi dorim să trecem Carpații numai în interes turistic sau de business, dar dacă așa nu se mai poate, sfătuim extremiștii deșănțați să nu ne provoace să-i trecem din alte motive…!! Așa că îi îndemnăm la mai multă cumpătare și respect al majorității românești!

Totuși, nu înțelegem ce mai vor maghiarii prin vocea UDMR-ului, din moment ce se bucură de tot felul de privilegii privind autonomia lingvistică, culturală și administrativă, timp în care România, este menționată pozitiv în UE privind exemplul de bune practici în materie de minorități…?!

Probabil mai doresc ”clauza minorității celei mai favorizate și autonomie prin declanșarea unui conflict interetnic”, din moment ce nimic nu-i mai mulțumește…!

Închei cu un sfat prietenesc și împăciuitor: ”fraților maghiari, nu puneți la grea încercare răbdarea majorității românilor prin generarea unor evenimente care, ulterior nu mai pot fi stăpânite de nimeni altcineva ”!!!