Printr-o decizie luată în vara anului 2018, Guvernul PSD a decis ca toate creșele să treacă din administrarea primăriilor, în subordinea inspectoratelor școlare județene, începând cu anul școlar 2019 – 2020. Termenul de aplicare a ordonanței a fost amânat pentru anul 2022, drept pentru care primăriile au oprit procedura. Mai puțin Primăria Bacău, unde s-a luat decizia ca transferul să continue.

Primarul a trecut creșele, din administrarea Centrului Bugetar de Creșe, aflat în subordinea primăriei, la Inspectoratul Școlar Județean Bacău. Prin urmare, peste 300 de copii din municipiul Bacău nu vor mai avea loc în creșe, din toamna acestui an, iar 40 de persoane își vor pierde, probabil, locurile de muncă.

La cabinetul meu parlamentar au venit părinți care s-au plâns că, din toamnă, aproape 300 de familii din Bacău se află în situația de a plăti bone sau de a-și da demisia de la locul de muncă, pentru a-și îngriji copiii. În premieră, la înscrierile la creșă s-au aplicat criterii de selecție absurde, cum ar fi distanța față de domiciliu, în condiţiile în care în foarte multe cartiere nu există creşe. În urma selecției, aproximativ 300 de copii au fost respinși. Primarul Cosmin Necula a pasat din nou o responsabilitate, cea a copiilor mai mici de trei ani, așa cum a pasat și responsabilitatea Spitalului Municipal sau pe cea a drumurilor și spațiilor verzi. Devine evident că trecerea acestor instituții la inspectoratul școlar duce la scăderea numărului de personal și, implicit, la număr mai mic de copii care să beneficieze de servicii. Cosmin Necula ar trebui să caute pliantul lui din campania electorală din 2016, să-și amintească ce număr de noi locuri în creșe a promis și ce face în realitate! Este aberant cum se comportă această administrație față de copiii comunității”, spune Tudorița Lungu, deputat de Bacău al Partidului Național Liberal.